Societat

Alumnes del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer intercanvien coneixements i habilitats amb la gent gran

Per Berta Ruiz

Alumnes ensenyant informàtica a la gent gran, ahir a la tarda, al col·legi Cardenal Vidal i Barraquer

Durant aquest curs, els alumnes de quart d’ESO del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer estan immersos en un projecte anomenat Aprenentatge i Servei (ApS). Aquesta iniciativa consisteix en un intercanvi de coneixements, d’habilitats i de servei real a la comunitat. En aquest cas, els alumnes es divideixen en dos àmbits d’actuació diferents: per un costat, la gent gran i per altra banda, la mateixa escola. L’objectiu és que els alumnes aprenguin i a la vegada, ofereixin un servei d’acord amb les necessitats de l’entorn més proper.

El projecte pràctic es du a terme durant quatre setmanes, els dilluns i els dimecres, a través de diferents tallers per compartir experiències, emocions i records. Amb els avis del Casal Municipal de la Gent Gran, amb els membres de l’entitat Amics de la Gent Gran i amb els avis de la residència Baix Camp, els alumnes els ensenyen a utilitzar internet i conèixer les aplicacions del mòbil a través del taller Connecta’t.  A banda, també ofereixen un taller d’anglès, un taller de jocs de memòria, un altre sobre “La joventut dels nostres avis”, una activitat titulada “La música d’abans”, així com un taller de cuina i una flashmob amb els avis. Tot plegat es tracta d’un intercanvi generacional per acostar col·lectius diferents i facilitar un aprenentatge mutu.

D’altra banda, els alumnes de quart d’ESO realitzen d’altres tallers amb els alumnes d’Educació Infantil i Primària del centre com una gimcana, un taller de contes i titelles, un taller d’iniciació a jocs singulars, un taller sobre tradicions i la creació d'un hort a l’escola.

Projecte FAIG

Tal com va explicar la coordinadora del projecte, la professora Loles Forés, aquestes activitats estan incloses dins del projecte FAIG, el qual forma part d’un conjunt de programes DESTI (Desenvolupament i ESTimulació de les Intel·ligències de l’alumne) que es treballen als centres de La Salle de Catalunya des d’Educació Infantil. Segons va comentar Forés, “el FAIG a l’Educació Secundària consisteix en un projecte de resolució de problemes a través d’un treball cooperatiu dels alumnes. Es planteja un problema i ells l’han de resoldre a través d’un mètode que s’anomena IDEAR (Identificar Definir Examinar Actuar Resultats). Planifiquen el projecte, executen el mètode i donen a conèixer els seus resultats”. Durant els cursos de primer i segon d’ESO, els alumnes fan uns treballs de síntesi –un de ciències i l'altre de lletres– seguint uns mètodes determinats; a tercer d’ESO realitzen un treball d’emprenedoria i creació d’una empresa i, finalment, els alumnes de quart d’ESO fan el projecte d’Aprenentatge i Servei.

Comenta aquest article