Cultura

Fernando Mollá presenta el llibre "Juan Prim, de Reus a la calle del Turco", la biografia novel·lada del general reusenc

Per Ignasi Martí, Berta Ruiz

Un moment de la presentació del llibre de Fernando Mollá, ahir al vespre al Centre Cultural

El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la presentació del llibre “Juan Prim, de Reus a la calle del Turco”, de Fernando Mollá, coronel de l'exèrcit espanyol i autor de diferents novel·les de caràcter històric. L’acte de presentació va anar a càrrec del regidor de Cultura, Francesc Garriga.
El llibre “Juan Prim, de Reus a la calle del Turco” és una biografia novel·lada de l'il·lustre general reusenc que repassa tota la seva vida professional com a soldat, general, diputat i president del Consejo de Ministros, però també com a home familiar, pare, marit i amic, segons va explicar Mollá a revistacambrils.cat, moments abans d’iniciar-se l’acte. “El llibre plasma tota la seva vida, des de Reus on va néixer fins al carrer del Turco de Madrid, on van atemptar contra la seva vida, l’any 1870. Per tant, el llibre comença amb el seu naixement, el 18 de desembre de 1814 a la plaça del Mercadal i, amb les poques dades que hi han, he volgut recrear la vida d’aquest personatge tan fonamental i tan transcendent en la història d’Espanya. Una vida que, amb 19 anys, el porta a enrolar-se en una batalló per acudir a la primera guerra carlina de 1833. Allí és on comença la seva carrera professional a l’exèrcit. En només sis anys, Prim arriba a ser coronel, des de soldat, passant per tots els ascensos per mèrits de guerra. Després, passa a ser diputat a les Corts de Madrid i la seva carrera no para fins a l’any 1870, quan el maten”.

"La història ens diu que el general Prim va ser tirotejat al carrer del Turco"

Sobre la mort del general Prim i sobre la investigació de la mòmia realitzada per la Comissió Prim d’Investigació –formada per experts de la Universitat Camilo José Cela de Madrid–, on el seu president Francisco Pérez Abellán apuntava que Prim hauria estat estrangulat pels seus assassins, Mollá va dir que hauria preferit que no es remenés l’assumpte i que tampoc està demostrat que fos així. “La història ens diu que el general Prim va ser tirotejat al carrer del Turco un 27 de desembre de 1870 i va morir el 30 de desembre a conseqüència d’una infecció global del seu cos, amb 56 anys”.

Pel que fa a la relació del general Prim amb Cambrils, Mollá va comentar que va ser pràcticament inexistent. Únicament, en un discurs fet per Prim l’any 1851 va afirmar “sentir a la seva sang la dels Berenguer i la dels Rocafort. Aquí és on apareix Cambrils, perquè el baró de Rocafort va comandar les tropes de Cambrils en la batalla de 1640 contra les tropes de Felip IV. Aquest és l’únic lligam, perquè a nivell personal no en va tenir gaire ni amb Reus ni amb Cambrils. Prim va passar la seva vida a Madrid i viatjant”.


Mollá lamenta que avui en dia es vulgui desespanyolitzar el personatge

A la presentació, Mollá va relatar la història de diferents personatges històrics que van compartir època amb Prim, com Espartero, Serrano, Montpensier o Napoleó III. Va exaltar la figura militar de Prim a la guerra d'Àfrica de 1860, com va ser la batalla de Tetuan. Segons Mollá, l'assassinat de Prim va tenir vincles amb la situació de Cuba, la maçoneria, el carlins, els republicans, però més aviat es decanta per la teoria que l'autor de la conspiració va ser el candidat a la monarquia Montpensier i el general Serrano. Al final de la xerrada, Fernando Mollá va exaltar el patriotisme de Prim, fet que segons ell, actualment està en perill i va lamentar que avui en dia es vulgui 'desespanyolitzar' el personatge.

Comenta aquest article