El militar de l'exèrcit espanyol Fernando Mollá protagonitza la conferència "1714, consideracions històriques"
![]() |
Fernando Mollá i Francesc Garriga a l'inici de la conferència d'ahir al vespre, al Centre Cívic de Vilafortuny |
Fernando Mollá, coronel de l'exèrcit espanyol i autor de diferents novel·les de caràcter històric, va protagonitzar una conferència sota el nom de "1714, consideracions històriques", ahir al vespre al Centre Cívic de Vilafortuny. Després de la presentació de l'acte, a càrrec del regidor de Cultura Francesc Garriga, Mollá va fer una interpretació dels fets que van propiciar la Guerra de Successió, a principi del segle XVIII. En la introducció de la seva conferència, Mollá va dir que "volia ser fidel a la història", però tot seguit va comentar que "cada dia m'estimo més Espanya", a mena de declaració d'intencions.
La conferència es va centrar en un seguit de personatges clau per copsar els fets que van desembocar en l'episodi bèl·lic que, posteriorment, va marcar el futur de Catalunya. Mollá va repassar aquests personatges, des de Lluís XIV fins al seu nét Felip V, per la part borbònica i des de l'emperador Leopold d'Àustria al seu fill, l'arxiduc Carles. En tot el ser relat, Mollá va destacar l'imperi espanyol i totes les seves possessions, un imperi "on no es ponia mai el sol", segons va recordar. Precisament Fernando Mollá situa com a font del conflicte el fet que les potències europees, amb Àustria i Anglaterra al capdavant, aprofiten el nomenament de Felip V com a rei d'Espanya "per a iniciar l'atac i mirar de desfer l'imperi espanyol".
Contínues referència al general Prim
Fernando Mollá va publicar l'any passat, una biografia novel·lada sobre el general Prim que porta per títol "De Reus a la calle del Turco". Mollá va fer contínues referències al general Prim en la seva conferència d'ahir. De Prim va destacar la seva trajectòria com a home i militar i, sobretot, que tal com havia deixat escrit, "se sentia espanyol pels quatre costats". Les seves referències van arribar al punt d'explicar que Joan Prim va néixer el 1814, un segle més tard de la caiguda de Barcelona en mans de les tropes borbòniques. Va citar el nom del mestre que Prim va tenir a Reus i que, al llarg de la seva vida, Prim mai havia discutit la integritat de l'estat espanyol, mentre que actualment sí que es qüestiona, "això vol dir que, actualment, s'està ensenyant malament a les escoles", va dir.