Societat

El Ka-Garrieres Vè comença el seu regnat amb un referèndum popular i un esbojarrat ple

Per Lluís Rovira i Barenys

La regidora Carme Cros amb l'estelada, al ple del Carnaval d'aquest passat divendres al vespre

El Rei Carnestoltes Ka-Garrieres 5è, acompanyat de tot el seu seguici carnavalesc, van ser els protagonistes del primer acte del Carnaval 2014, el passat divendres 28 de febrer al vespre. Un acte que va tenir una espectacular arribada dels personatges carnavalescos, un referèndum popular i un ple en el que es van viure moments únics i totalment impensables dins l'àmbit de la quotidianitat. Dos d'aquests moments singulars van ser quan la regidora del PP Carme Cros duia l'estelada a les mans i, l'altre, l'abraçada fugaç entre Robert Benaiges i Oliver Klein. Des de la NAC, l'entitat organitzadora del Carnaval, s'ha valorat molt positivament l'acte i la predisposició dels regidors que hi van assistir.

Referèndum cambrilenc

Un altre dels moments vistosos del vespre va ser el peculiar referèndum cambrilenc que va tenir lloc poc abans de l'arribada del Carnestoltes. Al mig de la plaça de l'Ajuntament s'havien col·locat uns pòsters amb les cares d'una bona colla de regidors de l'Ajuntament de Cambrils. El batlle del Carnaval va convidar a la gent present a l'acte a tirar verdures a les fotografies dels polítics, "sobretot als que vulgueu que no governin". Prèviament, el batlle havia anunciat el referèndum amb una doble pregunta. La primera pregunta era "voleu canviar els governants que tenim actualment en aquest ajuntament?". La segona, "en cas afirmatiu, voleu triar vosaltres mateixos el nou alcalde de Cambrils?" Davant l'aclamació del públic present el batlle va recollir el doble Sí i es va passar al llançament de verdures.
Poc després i veient que totes les fotos estaven tacades, el batlle del Carnaval va proclamar el Carnestoltes Ka-Garrieres Vè, que en aquell moment va sortir del balcó de la Casa de la Vila mentre el regidor d'Esports carnavalesc baixava fent ràpel des del terrat de l'edifici.

Els gegants amb l'estelada i a ritme dels Segadors

Un cop a dins de la sala de plens, l'alcaldessa, Mercè Dalmau, va cedir la vara d'alcalde al Carnestoltes per a que governi aquests quatre dies que té de vida. A continuació va ser el Ka-Garrieres qui va fer el pregó en el que va repassar alguns dels principals episodis viscuts des de la finalització de l'anterior Carnaval. El Ka-Garrieres va fer esment de l'ERO de l'Ajuntament, la reconversió de l'antiga seu de Festes en un Caprabo, la darrera commemoració del Setge i la crítica que alguns partits van fer de les estelades dels gegants o bé els viatges del regidor de Turisme per les Fires d'Europa.

Tot seguit va començar el ple que va tenir un detall previ amb la felicitació que es va fer al regidor d'Esports i Festes, Lluís Abella, que aquell mateix dia complia els 50 anys. El Carnestoltes li va lliurar un gran pastís commemoratiu de cartró des del que va sortir la reina del Carnaval. A continuació es van fer les propostes del ple per a ser aprovades. La primera va ser la de que els gegants cambrilencs duguin capes amb l'estelada i que s'interpreti els Segadors quan actuïn. L'aprovació d'aquest punt va donar peu a que es lliurés una estelada a la regidora Carme Cros.
Poc abans del segon punt del ple, la interacció entre els membres dels dos consistoris es va fer, en aquest cas, amb el regidor de Turisme, Xavier Martí, a qui se'l va fer sortir al mig de la sala i se li van dictar tres paraules per veure si les escrivia sense cap falta d'ortografia.

"Puticlub Pòsit de quatre potes"

El següent punt de l'ordre del dia va ser el d'aprovar "un nou edifici per l'antic Pòsit". Després de debatre la proposta es va acordar que aquest nou edifici englobi "el comerç del peix en un hotel que sembli una presó. Ni més ni menys que el Puticlub Pòsit de quatre potes".
A continuació, es va aprovar la creació d'un nou equip de futbol a Cambrils, l'Olenostrum United, a proposta del regidor d'esports carnavalesc que, per cert, duia un equipatge del CB Cambrils amb un paper enganxat a l'esquena on hi posava "Vull una hora més de pavelló". Un cop aprovat aquest punt, el regidor d'Esports carnavalesc va fer tres xuts de pilota al mig de la sala al regidor d'Esports Lluís Abella, que durant molts anys havia jugat de porter de futbol i de futbol sala.
Entre aquest punt i el següent, i mentre es feia esment de les escissions al si del PSC local, la regidora d'Hisenda del Carnaval va fer sortir al mig de la sala als regidors Robert Benaiges i Oliver Klein per a que es fessin una abraçada, un altre dels moments culminants del ple.
Tot seguit es va posar a debat i aprovació la creació d'una nova loteria local, "la Loteria del Camí", un símil de la Grossa de Nadal. Aprofitant aquest punt, es va fer esment del muntatge que va fer El Gos de Cambrils a finals de l'any passat, amb el cartell de la Grossa posant la cara de la regidora Carme Cros. El darrer punt de l'ordre del dia era una proposta del regidor de Turisme que no es va arribar a concretar ja que el Carnestoltes el va avisar que havia de marxar corrents cap a la Fira Gastronòmica de Bèlgica. El regidor va sortir corrents de la sala saltant per damunt de la taula i fen un aterratge no previst al mig de la sala de plens

Imatges d'abans i d'ara d'alguns polítics locals

Com a punt i final del ple, es va passar una projecció de fotografies, comentades pel regidor d'Urbanisme del Carnaval en la que es va fer un repàs de les principals ruptures polítiques dels darrers anys així com l'evolució d'alguns dels polítics de l'ajuntament i el seu pas per diferents partits.
Un cop acabada la projecció, el Carnestoltes va proclamar la República Independent de Sa Majestat Ka-Garriera Vè i es va donar per acabat l'acte.

Comenta aquest article