Informació general

El ple del Consell Comarcal del Baix Camp aprova una declaració de suport a la consulta

Per Redacció



Imatge d'arxiu d'una sessió del Consell Comarcal del Baix Camp
El ple del Consell Comarcal del Baix Camp va aprovar, ahir a la tarda, per majoria absoluta una breu declaració institucional de suport a la consulta acordada per la majoria de les forces polítiques representades al Parlament de Catalunya. Dels 32 consellers i conselleres comarcals presents al Ple 23 van votar a favor de la declaració (15 del grup de CiU, 4 del grup d’ERC i 4 del grup del PSC, que ha donat llibertat de votat, i que han estat els consellers Josep Montané,  Andreu Carrasco, Sergi Ciurana i Robert Benaiges els que hi han votat a favor).
Per contra, els altres cinc consellers del PSC (Fran Morancho, Àngels Pérez, Montserrat Roca, Pere Carrasco i Llorenç Torruella) s'han abstingut i els quatre consellers del PP hi han votat en contra

Es trenca el consens al Consell Comarcal

En la seva exposició de vot, la portaveu del PP, Dolors Compte, va dir que la “nació catalana no és subjecte polític” i que el “Govern espanyol i el Congrés són tan representants del poble català com el Parlament i el Govern de la Generalitat”. Compte també ha criticat que es presentés aquesta moció al Ple i ha dit que això suposa un trencament del consens que tradicionalment ha caracteritzat el Consell Comarcal perquè “es deixava de banda la ideologia per treballar per la comarca i per arribar a acords”.
 
Per la seva banda, el portaveu d’ERC, Jordi Vinyals, va fer un breu repàs dels fets que han portat a demanar una consulta des de l’aprovació de l’Estatut del 2006, la sentència del Tribunal Constitucional de 2010, el naixement de l’Assemblea Nacional Catalana i l’empenta de la ciutadania al procés sobiranista mitjançant les celebracions de l’11 de Setembre de 2012 i 2013. Vinyals ha dit que “consultar la ciutadania per saber-ne l’opinió no és una llei, és un dret” i ha afegit que les discrepàncies s’han de viure amb normalitat en democràcia.
 
Per últim, el portaveu de CiU, Toni Abelló, va dir que la unitat d’acció del Consell es trenca només per un tema referent al moment tant transcendental que viu el país, i ha expressat la satisfacció del grup per l’acord històric de la majoria de forces polítiques representades al Parlament en acordar una data i una pregunta, ja que “la consulta dóna resposta a la demanda de la majoria  de la ciutadania”. Abelló també ha convidat el PSC a sumar-s’hi a la proposta, ja que la formació havia donat llibertat de vot.

"Crida a la ciutadania a que participi de manera activa"

L'acord institucional aprovat pel Consell Comarcal del Baix Camp mostra "la seva satisfacció per l’acord entre la majoria de les forces polítiques al Parlament que farà possible la celebració d’una consulta on el poble de Catalunya decidirà, de manera lliure i democràtica, el seu futur col·lectiu." En el segon punt, l'acord mostra "el seu compromís amb la Generalitat i amb el Parlament de Catalunya, representants legítims del poble català, per tal que aquesta consulta sigui realitat. Finalment, l'acord fa "una crida a la ciutadania a que participi de manera activa, pacífica i en llibertat en aquest acte democràtic per decidir el seu destí."

Comenta aquest article