Societat

Les galeres, de la llotja a la cuina

Per Berta Ruiz

Xavier Domènech ensenyant un exemplar de galera al grup que va visitar la Confraria, el passat divendres

La Confraria de Pescadors va acollir, el passat divendres a la tarda, l’activitat “Galeres en viu”, una de les principals novetats del programa de les Jornades de la Galera. Es va tractar d’una visita guiada a les seves instal·lacions i al moll pesquer cambrilenc, on els visitants van poder seguir el recorregut que fan les galeres des de les barques fins a la llotja. El secretari de la Confraria –Xavier Domènech– va ser l’encarregat de guiar al grup que va inscriure’s a l’activitat. Per començar la visita, es va recórrer una part del moll –poc després de l’arribada de les barques a les cinc de la tarda–, on els pescadors s’encarregaven de classificar, triar i arreglar el peix. A l’inici del recorregut, Domènech va explicar diferents detalls sobre la captura d’aquest marisc –afirmant que se n’agafa més quan fa més mal temps–, així com quina és la millor època per trobar-ne –cap al mes de febrer– sent un dels productes estrella de la gastronomia cambrilenca en aquesta època de l’any. També va dir que, actualment se n’agafen menys quilos, perquè cada vegada hi ha menys barques a la flota pesquera local.

De producte minoritari a producte estrella

Domènech va explicar que, abans, la galera era un producte minoritari, poc conegut i no gaire apreciat pel públic en general, tot i que sempre ha estat un excel·lent potenciador per donar un intens sabor a elaboracions com els fideus rossos, les sopes de peix o els suquets. Arran de les jornades –ara fa deu anys–, segons Domènech, la galera ha pres molt volada i actualment, és un producte molt apreciat i de gran qualitat.
Durant la visita guiada, els participants també van poder comprovar in situ l’anada i vinguda de carros amb caixes de peix, així com el quefer dels pescadors en l’hora punta de feina el moll. Finalment, en la darrera part de la visita, el grup també va poder accedir a l’interior de les instal·lacions de la Confraria, on van observar el procés d’etiquetatge i classificació dels productes. En aquest punt, Domènech va donar a conèixer diferents detalls com per exemple que, a les caixes de galera no se’ls hi tira gel –perquè en aquest cas, el fred mata el producte– i que, la galera no s’ha de conservar a la nevera. El secretari de la Confraria va recomanar que si el producte s’ha de consumir d’un dia per l’altre, es pot conservar a l’exterior tapat amb un drap humit. També va comentar d’altres detalls com la tècnica per menjar-les sense punxar-se la boca, començant per la cua i acabant pel cap.

Primera sessió de Cambrils Cuina Oberta

El mateix divendres, es va iniciar una altra de les activitats que tenen un major èxit. Es tracta del Cambrils Cuina Oberta. En la primera sessió, els restaurants Can Bosch, Casa Macarrilla i L’Original van obrir les portes de la seva cuina i van ensenyar com cuina una recepta amb galeres. El proper divendres 21 de febrer, es tornaran a repetir ambdues activitats, tant la visita guiada a la Confraria com una nova sessió als restaurants. Concretament es farà als restaurants Acuamar, Miquel i Rincón de Diego. En totes dues activitats cap inscriure’s prèviament al telèfon 977 794679 o bé a l’adreça electrònica peconomica@cambrils.org

Comenta aquest article