Informació general

Alcaldes de Catalunya aproven el mecanisme per portar la Llei de l'Administració Local del PP al Tribunal Constitucional

Per Lluís Rovira i Barenys

Façana de l'Ajuntament de Cambrils

El ple del Consell dels Governs Locals de Catalunya (CGLC), celebrat ahir a Sant Cugat del Vallès, va aprovar els mecanismes que han de permetre que els ajuntaments de Catalunya se sumin a la iniciativa d'interposar un conflicte en defensa de l'autonomia local per portar la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) al Tribunal Constitucional. Tots els alcaldes i alcaldesses presents a l'acte, entre les quals hi havia l'alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau, van aprovar un manifest de rebuig a la LRSAL ja que consideren que representa una involució del règim local amb conseqüències socials, pèrdua de llocs de treball i privatització de serveis públics. Segons ha explicat Mercè Dalmau a revistacambrils.cat, "els ajuntaments mai han tingut un finançament just i adequat. Les hisendes locals sempre han sigut l'assignatura pendent  ja que l'aportació financera de l'Estat a les administracions locals no s'ha adequat als serveis que presten". Dalmau apunta que aquesta llei que vol aprovar el PP "suposa una retallada de competències als ajuntaments. La llei diu que alguns serveis són considerats com a impropis i no sostenibles i que els ajuntaments no els poden donar". Això podria afectar serveis com el de les llars d'infants municipals, l'escola de música, ...

Esperit recentralitzador de la LRSAL

Segons es va dir al ple del CGLC, la LRSAL aprofita la situació de crisi econòmica per modificar l'estructura de l'estat espanyol i recentralitzar-lo, amb l'excusa de la sostenibilitat econòmico-financera. A més, vulnera l'Estatut de Catalunya en matèria d'organització territorial i de règim local i converteix els ajuntaments en un apèndix de l'Estat. Per contra, les Diputacions agafen més pes en la prestació de serveis als municipis.
El ple del CGLC, que tenia un únic punt de l'ordre del dia, va aprovar un seguit d'acords com és el de rebutjar la LRSAL, defensar l'autonomia local i la prestació dels serveis públics bàsics per a la ciutadania i exigir respecte i compliment de la distribució competencial de les comunitats autònomes recollida en els estatuts d'autonomia. Un altre dels acords del ple és el de demanar que es millori la participació en els ingressos que fa l'Estat perquè s'acostin al terç de la despesa pública. El darrer acord és el d'instar als governs locals de Catalunya a que se sumin a la iniciativa de portar la LRSAL davant el Tribunal Constitucional.

Aprovació per ple municipal

El ple del CGLC també va establir  les bases que han de seguir els ajuntaments catalans per formalitzar el recurs al Tribunal Constitucional. Aquests acords s'hauran d'aprovar en un ple municipal i un cop fet això, la resolució s'haurà d'enviar a la seu del CGLC. Cal dir que al ple del CGLC hi van assistir alcaldes i alcaldesses dels diferents partits polítics, amb l'excepció del PP, que van aprovar l'acord amb total unanimitat.

Comenta aquest article