Societat

Jaume Salvat: "L'experiència de poder conèixer un lloc a través dels seus sabors i olors és una fórmula fantàstica i clau en el turisme"

Per Berta Ruiz

Jaume Salvat i Gerard Martí, ahir a la tarda durant la conferència que s'emmarca en les Jornades de la Galera

Ahir al vespre, al Centre Cultural, va tenir lloc el primer acte del programa d’activitats de les Jornades de la Galera i la Cuina marinera de Cambrils. Va ser la conferència titulada “Gastronomia, turisme i vi: el valor d’un maridatge”, a càrrec de Jaume Salvat, professor associat al departament de Geografia de la URV. L’acte va ser organitzat pel Museu d’Història de Cambrils, emmarcat en la programació de l’Antena del Coneixement de la URV.

Sobre aquests tres elements –el turisme, el vi i la gastronomia– Salvat va explicar que, “el maridatge és evident, però fer un casament entre tres ja ho fa una mica estrany. Els casaments sempre són per dues coses: per amor o per interès. Jo penso que aquests tres elements s’estimen, però és difícil mantenir un matrimoni sense interès i per tant, és fonamental per a que funcioni. Penso que la gastronomia és un interès clau en les destinacions turístiques i és una activitat fonamental per posicionar-se i perquè és molt apreciada pels clients. Amb el turisme passa igual, de fet, es preveu que en els propers anys vagi creixent de manera continuada, així com el vi que ha entrat en el món del turisme i s’ha situat com un element estratègic dels plans de turisme de la Generalitat per al futur. És a dir, en el fons ens movem en un conjunt d’interessos que poden fer que aquest matrimoni funcioni”.

"En turisme sempre diem que el millor mitjà de promoció és el boca-orella"

Per altra banda, Salvat també va explicar la importància que tenen els llocs, és a dir, les destinacions. “Els llocs tenen una personalitat i unes característiques que els fan distints i distintius. Cambrils s’ha volgut posicionar com a porta del turisme del vi –país del vi– en aquest entorn en el que hi ha set denominacions d’origen, gairebé la concentració més gran de D.O. i de territoris dedicats a la producció de vi de la província de Tarragona i això també li dóna la importància del lloc. Per tant, és fonamental la mirada en el lloc com a element de diferenciació, distinció i posicionament. També hi ha un altre element molt important que és: saber escoltar i tenir les orelles parades. En turisme sempre diem que el millor mitjà de promoció és el boca-orella. Avui en dia el boca-orella ha canviat i això vol dir noves tecnologies i noves formes de generar.

Finalment, el professor Salvat va apuntar que, darrerament, “el turisme gastronòmic i etnològic està guanyant en valor perquè estan vinculats a la cultura. Aquest fet genera distinció per als territoris i per a la gent del territori. Aquest respecte per la cultura dóna un valor afegit perquè és un turisme que respecta les tradicions i els valors del lloc. Això ho hem de saber comunicar, perquè molts turistes quan arriben aquí intenten buscar aquests referents del lloc a través de la gastronomia o el vi. De fet, l’experiència de poder conèixer un lloc a través dels seus sabors i olors, és una fórmula fantàstica i clau en el turisme”.   

Més activitats de les Jornades de la Galera, aquest cap de setmana

Per altra banda, avui i al llarg d'aquest cap de setmana seguiran les activitats de les Jornades. Aquesta tarda, a la Confraria de Pescadors, es farà l'activitat "Galeres en viu", amb una visita guiada per les instal·lacions. D'altra banda, de les 19 a les 20 hores, també es farà la primera sessió de Cambrils, cuina oberta. L'endemà dissabte, a les instal·lacions de la Cooperativa, es farà un curs d'iniciació al tast d'olis d'oliva, mentre que diumenge tindrà lloc un dels actes centrals del programa: la galerada popular al port amb d'altres activitats complementàries per a tota la família.

Comenta aquest article