Informació general

El Tribunal Suprem ratifica la sentència del TSJC i demana la justificació del canvi de planejament dels terrenys del Parc Samà

Per Berta Ruiz

Aspecte d'una part dels terrenys del Parc Samà

El litigi sobre els terrenys del Parc Samà viu un nou capítol. A meitats del passat mes de novembre, el Tribunal Suprem va ratificar la resolució emesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de juny de 2010, que considerava que la desclassificació dels terrenys del Parc Samà realitzada amb l’aprovació del POUM de 2005 "no estava suficientment motivada ni argumentada" i, per això, demana que es faci una classificació dels terrenys degudament "motivada" i justificada. A banda, el Tribunal Suprem ha desestimat els recursos de cassació presentats per les tres parts implicades en aquest cas: l’Ajuntament de Cambrils, la Generalitat de Catalunya i l’empresa Med Group que havien interposat contra la sentència del TSJC. Aleshores, aquella sentència ja els hi donava un termini de quatre mesos per justificar el canvi de planejament fet sobre aquests terrenys.

El conflicte urbanístic es va iniciar l'any 1995

Recordem que, el conflicte urbanístic es remunta a l’any 1995, quan el Pla General d’Urbanisme de Cambrils establia que, als terrenys del Parc Samà s’hi permetia construir 180 habitatges i un camp de golf annex. Des de la promotora del complex es va demanar al govern municipal d’aleshores una modificació del Pla General d’Urbanisme per tal d’ampliar el nombre d’habitatges a construir i passar de 180 a 520. El govern municipal va iniciar la tramitació de la modificació que va comptar amb el vistiplau de la Comissió Territorial d’Urbanisme. No obstant això, amb el canvi de govern, el gener de 2003 –integrat per PSC, ERC, ICV i ACI– es va iniciar el procés invers i, amb l’aprovació del POUM de 2005 es va reduir el nombre d’habitatges a construir als terrenys del Parc Samà i es passava, novament, als 180 habitatges que s'establien inicialment. Aquest fet va ser rebutjat per l'empresa Med Group que va considerar que, aleshores, ja no li sortia a compte iniciar la promoció immobiliària. Des de llavors fins ara, les sentències judicials per aquest cas han anat apareixent amb un cert degoteig i sempre favorables als interessos de Med Group.

Discreció per part de l'Ajuntament

Davant d’aquest nou episodi, l’Ajuntament de Cambrils ha apel·lat a la discreció. La mateixa alcaldessa –Mercè Dalmau– es referia a aquest tema, el passat 4 de febrer en la seva conferència "Garantim el futur de Cambrils" dient que s'ha d'analitzar aquest darrer capítol: "no donaré ara i aquí una opinió sobre això. La Generalitat ha de dir el seu parer però si la sentència té conseqüències econòmiques demanarem responsabilitats a qui pertoqui". De fet, des del consistori cambrilenc s’ha informat que, actualment s’està analitzant la situació, tot i que és un assumpte en el qual també hi intervenen la Generalitat i la Comissió Territorial d’Urbanisme. Des del Tribunal Suprem s’ha sol·licitat aquest canvi de planificació amb una data límit fixada a meitats dels proper mes de març.

Comenta aquest article