Informació general

La Generalitat paga els 472.465 euros de l'Hospital Lleuger corresponents al 2013

Per Cristina Sierra

Façana de l'Hospital Lleuger de Cambrils

La Generalitat de Catalunya ha pagat a l'Ajuntament de Cambrils els 472.465,20 euros de les obres de l'Hospital Lleuger. L'ingrés correspon a l'anualitat de 2013, que s'havia d'haver rebut abans d'acabar l'any. Segons fonts municipals, l'alcaldessa –Mercè Dalmau–, davant aquest retard, va fer diferents gestions amb la Conselleria de Salut i l'Institut Català de la Salut (ICS) perquè s'abonés el més aviat possible l'import, que finalment va arribar el passat divendres 31 de gener.

Per altra banda, cal explicar que la Generalitat va ingressar, a finals d'any, els 150.000 euros que faltaven del pagament corresponent al 2012. Recordem que el consistori cambrilenc va decidir acollir-se al Reial Decret 8/2013 per poder pagar els proveïdors amb factures pendents fins a 31 de maig de 2013 i, a més, poder cobrar els convenis i factures pendents que tenia la Generalitat amb l'Ajuntament. Amb aquests dos ingressos, la Generalitat s'ha posat al dia del pagament de les anualitats de l'Hospital Lleuger.

3,1 milions d'euros

El conveni que es va signar inicialment amb la Generalitat contempla dos pagaments més: 472.465, 20 euros al 2014 i 467.465,20 euros al 2015. Aquests diners es rebran a finals de cada any. Amb aquests dos darrers ingressos, la Generalitat haurà pagat en total 5.905.814 euros. El problema existent és que l'obra ha costat en realitat 9 milions d'euros (6,8 milions d'euros de l'obra, 871.000 euros d'equipament i 1,19 milions d'euros del cost financer) i el consistori vol que se signi el nou conveni que estableix que la Generalitat ha d'assumir aquests 3,1 milions d'euros de més, corresponents al sobrecost de l'obra i als interessos. Recordem que l'Ajuntament de Cambrils va avançar el cost de la construcció de l'Hospital Lleuger amb la condició que la Generalitat els retornés en diferents anualitats.

En les reunions que va tenir amb la Conselleria de Salut i l'ICS, l'alcaldessa va demanar que se signi el més aviat possible aquest conveni. Cal dir que l'actual equip de govern, quan va entrar a l'Ajuntament al 2011, es va trobar amb el problema que el conveni no havia estat signat tot i haver passat per sessió plenària. Des d'aleshores, el govern ha intentat signar aquest conveni que podria ser una realitat aquest 2014.

Sense data per posar en marxa el quiròfan

El 20 d'abril de 2010 es va inaugurarl'Hospital Lleuger de Cambrils. L'acte va anar a càrrec del llavors president de la Generalitat, José Montilla. A hores d'ara, un altre problema existent és la posada en marxa del quiròfan. Segons les fonts municipals, aquesta decisió no depèn de l'Ajuntament sinó que és Sagessa qui ha de decidir quan obrirà el quiròfan. Des del consistori han assenyalat que per posar en funcionament la sala d'operacions s'han de contemplar les qüestions tècniques i valorar si hi ha molta demanda per fer operacions sense haver d'ingressar els pacients.

Comenta aquest article