Societat

Es comptabilitzen 20.520 gavines capnegra en el cens hivernal a les comarques tarragonines

Per Eugeni Capella

Exemplar de gavina capnegra (foto cedida per Albert Cama)

El passat dijous 30 de gener es va fer el cens hivernal de gavines capnegra (Larus melanocephalus) a les costes tarragonines amb sis punts d’observació des d’Alcanar fins a Torredembarra. Normalment, el grup principal de gavines dorm a l’aigua a garbí del port de Cambrils, a la zona de la Llosa, tot i que, a vegades es creen dormiders menors a d'altres llocs de la costa com a la platja de Vila-seca o a la Cala.
 
Normalment, les gavines tornen al mar des de l’interior a bona alçada i es poden detectar des de molta distància. És comú veure-les a quarts de cinc de la tarda per sobre de Cambrils tornant cap al mar. No obstant, el passat 30 de gener feia molt vent. El grup de gavines va baixar a molt poca alçada per la zona del Cap de Sant Pere i quan l’observador situat al far vermell del port de Cambrils les va detectar ja era massa tard i només es va poder fer una estima aproximada de 15.000-20.000 exemplars. Tampoc es van veure d'altres grups de gavines a la resta de la costa.
 
El passat dimarts 4 de febrer es va repetir el cens amb dos observadors, un situat a l’espigó del Cap de Sant Pere i l’altre al far vermell del port de Cambrils. Aquest dia també feia força vent i les gavines van tornar a canviar la ruta, van volar a baixa alçada i van entrar al mar per Salou, però es van poder comptar amb un telescopi. Els números observats –20.520 gavines capnegra en el cens hivernal– corresponen a la normalitat en aquesta època de l’any i a mesura que s’acabi l’hivern s’aniran incrementant amb exemplars provinents del sud.

Comenta aquest article