Cultura

Finalitzen les obres de restauració de la muralla i la Torre del Bou

Per Cristina Sierra

Mercè Dalmau, Francesc Garriga, Gerard Martí i Ruben Heras davant la porta d'accés a la Torre del Bou, ahir al matí

Després de quatre mesos de treball, les obres de restauració de la muralla i la Torre del Bou han finalitzat. Ahir al matí, l'alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau–, el regidor de Planificació de Ciutat i Cultura –Francesc Garriga–, el director del Museu d'Història de Cambrils –Gerard Martí– i l'arquitecte municipal responsable de l'obra –Ruben Heras– van visitar les obres que s'han dut a terme en aquesta segona fase de restauració.

Tal com va explicar Ruben Heras, els treballs de restauració, que van començar el passat mes de setembre, han servit per a poder recuperar el tram de la muralla del passeig d'Albert i l'estructura interna que tenia la Torre del Bou durant les èpoques carlistes i que es va convertir en una presó. "Gràcies als treballs podem tenir una visió molt més clara del conjunt emmurallat de Cambrils i hem pogut identificar on començava la muralla i les diferents fases que hi ha hagut", va manifestar.

Restauració de la muralla

El tram de muralla del passeig d'Albert s’ha restaurat per aconseguir una visualització similar a la del tram nord, on els estudis arqueològics han demostrat que podria ser d’una època diferent. Els resultats dels sondejos, realitzats per restauradors i arqueòlegs, han permès un repicat manual del revestiment de morter de calç que recobreix pràcticament tota la muralla en aquesta zona i l’han deixat ben visible en la seva composició de maçoneria. A més, s’ha actuat en aquells punts que havien patit alteracions. Durant els estudis desenvolupats en la fase prèvia, en el tram adjacent de sis metres a la Torre del Bou, també s’han detectat restes d’estucat sembla ser del segle XIX que s’han restaurat i consolidat.

La muralla de la plaça del Setge no presenta tanta integritat ni uniformitat com la del passeig d'Albert. En aquest tram s’ha retirat algun baixant encastat al mur i s’han eliminat objectes metàl·lics de les parets recents. Aquesta neteja ha permès localitzar un tram molt concret, probablement íntegre, de la fonamentació a les espitlleres, que s’haurien de datar abans de la construcció de l’actual Torre del Bou.

Informació dels presos de la Torre del Bou

Sobre les obres de restauració de la Torre del Bou, Gerard Martí va explicar que s'ha descobert fets molt interessants de la seva història. En concret, s'han descoberts uns grafits al seu interior, fets pels presoners que hi van haver al segle XIX. Tal com va apuntar el director del Museu d'Història, s'ha detectat que hi van haver fins a nou presoners que van estar retinguts prop d'un any dins la torre. En aquesta segona fase de restauració s'ha recuperat l'accés original a la Torre –des del primer pis– i també s'ha recuperat l'accés al pis superior i les espitlleres originals-

Aquesta intervenció permet explicar els dos usos que ha tingut la torre. En primer lloc, com a element integrat al sistema defensiu de les muralles de la població, amb accés des del recinte emmurallat, i, posteriorment, quan va perdre el caràcter defensiu, com a presó al nivell inferior, amb l’obertura de la porta al passeig Albert i la finestra al mur nord.  Martí va apuntar que, properament, la Torre del Bou s'obrirà als cambrilencs perquè la puguin visitar.

La primera fase es va enllestir al maig de 2013

Els treballs de conservació i restauració van començar a principis de març del 2013. En la primera fase, els treballs es van centrar en el portal del carrer Major, el portal del carrer Castlà, les restes de la Torre del Biel i la part exterior i neteja de la Torre del Bou. Durant aquestes obres de restauració, es va descobrir l'any de l'escut de la Corona Catalano-Aragonesa del portal del carrer Major, situat a la part superior de l'arc. A més, també es van descobrir els impactes de diversos projectils sobre la muralla. Recordem que els treballs de restauració, realitzats per paletes, arqueòlegs i restauradors, s’han pogut realitzar íntegrament gràcies a una subvenció directa de 200.000 euros atorgada per l’Estat el 2011 a través del Ministeri de Cultura.

Les obres de restauració han permès accedir a la planta superior de la Torre

Gerard Martí va explicar els detalls més interessants que s'han descobert gràcies als treballs de restauració

Comenta aquest article