Informació general

El TSJC obliga a l'Ajuntament a pagar els 185.000 euros que es van retallar als professors de l'Escola Municipal de Música

Per Berta Ruiz

Imatge de l'Escola Municipal de Música

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha emès una sentència que obliga l’Ajuntament de Cambrils a pagar 185.000 euros als professors de l’Escola Municipal de Música. Aquesta xifra correspon al 20% del sou que l’Ajuntament els hi va retallar per adaptar-lo a la seva jornada laboral real. A més, la sentència també indica que, a partir d’ara, l’Ajuntament haurà de pagar el 100% del sou dels treballadors, fet que suposaria una aportació de 150.000 euros anuals més, a banda de l’aportació municipal que enguany és de 438.000 euros. Segons fonts municipals, l’Ajuntament no està disposat a suportar aquest increment i, en última instancia, s’optaria pel tancament del centre.

Reducció d'un 20% del sou

Segons han informat fonts municipals a revistacambrils.cat, l’octubre de 2012, el govern va detectar que els professors de l’Escola Municipal de Música estaven treballant un 80% de la seva jornada laboral, és a dir, hi havia un 20% de les hores marcades per contracte que no les treballaven. En aquest punt, l’Ajuntament va prendre la decisió, i així se’ls hi va comunicar als treballadors, que s’adequarien els sous a les hores que treballaven. Paral·lelament, el govern municipal també va adoptar el compromís de garantir l’aportació econòmica municipal anual a l’Escola Municipal de Música. Per altra banda, aleshores, també es va fixar un increment de les taxes de les matrícules, i es va demanar un esforç a les famílies dels alumnes per tal garantir la viabilitat econòmica del centre.

El Jutjat del Social de Reus, dóna la raó a l'Ajuntament

Els professors no van estar d'acord amb aquesta situació i van recórrer a la justícia. El juny de 2013, hi va haver una primera sentència del Jutjat del Social número 1 de Reus que, segons fonts municipals, considerava provat que els treballadors realitzaven el 80% de la seva jornada laboral. Per altra banda, la sentència també donava com a fet provat que la situació econòmica de l'Ajuntament és delicada per mantenir serveis públics i posava de manifest que l'aportació que feia l'Ajuntament per al sosteniment de l'Escola Municipal de Música és superior al 60%. Per tant, en aquesta primera instància, va desestimar la demanda dels treballadors i va considerar que l’Ajuntament havia seguit els procediments correctes.

El TSJC obliga a pagar 185.000 euros i 150.000 euros més a l'any

Novament, segons fonts municipals, els professors de l’Escola Municipal de Música, no van estar d'acord amb aquesta sentència i van apel·lar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). En aquest cas, el TSJC dóna validesa a tots els fets provats en la primera instància, per tant, reconeix que hi ha una causa econòmica en la decisió presa per l'Ajuntament i reconeix que els treballadors fan un 80% de la jornada, però considera que hi ha una altra via de negociació i de comunicació amb els treballadors que l’Ajuntament no ha seguit i que hauria d’haver seguit. Davant d’això, el TSJC obliga a l’Ajuntament de Cambrils a pagar el 20% de la jornada que s’havia rebaixat als treballadors, des d’octubre de 2012 fins a desembre de 2013. Aquesta xifra puja a 185.000 euros. Cal dir que la sentència del TSJC afecta a dues bandes: una a passat i l’altra a futur. La de passat són els 185.000 euros (període des d’octubre de 2012 a desembre de 2013) i la de futur és que, a partir del moment en que es rep la sentència, s'ha de complementar el 100% del sou dels treballadors. És a dir, segons han informat des del consistori, suposaria uns 150.000 euros anuals més d’aportació municipal, a banda de l’aportació que ja es fa des de l’Ajuntament.  
Per tant, el Jutjat del Social de Reus –que es regeix per l’Estatut Bàsic de l'Empleat Públic– va reconèixer com a vàlida la via seguida per l’Ajuntament de Cambrils, mentre que el TSJC ha dit que hi ha una altra via per a prendre aquestes decisions, d’acord amb l’Estatut del Treballador. En aquest cas, s’hauria d’obrir un període de negociació col·lectiva.

L'Ajuntament recorre al Tribunal Suprem

Davant d’això, el passat 29 de gener, es va convocar el consell rector de l’Escola Municipal de Música. En aquesta trobada es va informar sobre la sentència del TSJC i es va anunciar la decisió del govern de recórrer al Tribunal Suprem, a través d’un recurs de cassació. De fet, segons fonts municipals, hi ha sentències que van en la seva línia adoptada, mentre que n’hi ha d’altres que van en la línia que indica el TSJC. Si el Tribunal Suprem accepta a tràmit el recurs de l’Ajuntament haurà d’unificar doctrina, és a dir, totes les disputes laborals s'hauran de fer d'una manera o de l'altra.

Possible tancament de centre

Segons fonts municipals, en la mateixa reunió del Consell Rector de l’Escola Municipal de Música es va posar sobre la taula que s’havia de trobar una solució immediata, perquè l'Ajuntament no pot fer front ni als endarreriments ni tampoc podria suportar un increment anual de 150.000 euros. La posició del govern municipal és que no assumirà aquests 150.000 euros de més i, per tant, consideren que "l’escola no serà viable".  Per tant, "l’Ajuntament no vol destinar més recursos públics, tot emparant-se en dues sentències que els hi donen la raó”. L’equip de govern vol que l’Escola Municipal de Música segueixi oberta, “però de cap manera està disposat a permetre pagar unes nòmines que no s'estan treballant”. Així doncs, el tancament del centre és una de les opcions que es van posar sobre la taula del Consell Rector, malgrat que l’objectiu és arribar a un consens entre totes les parts. De fet, des del govern s’entén que, ara, la pilota està damunt la teulada del professorat, entenent que en altres empreses municipals i organismes autònoms han fet un esforç econòmic –reduccions de jornada, renúncia al Fons Social, etcètera– per fer quadrar els números.

Pel que fa a números, l’Escola Municipal de Música té un pressupost total de 682.000 euros, 648.000 euros dels quals es destinen a despeses de personal. En exercicis anteriors, les xifres van ser de 769.000 euros de pressupost total i 729.000 euros en personal (2013); 917.000 euros de pressupost total i 857.000 euros en personal (2012); 1.052.000 euros de pressupost total i 988.000 euros en personal (2011). Actualment, al centre hi ha un total de 21 professors i dues persones més de manteniment. El curs 2012-2013 es van acomiadar tres professors interins.

Comenta aquest article