Societat

Fàtima Souki: "L’oli d’Argan és el millor antiarrugues natural del món"

Per Berta Ruiz

Fàtima Souki va explicar les propietats de l'oli d'Argan en un taller celebrat el passat divendres a la tarda al Centre les Basses

El passat divendres a la tarda, al centre Les Basses, l’Ateneu Roig va organitzar una xerrada-taller sobre les propietats dermatològiques i nutricionals de l'oli d'Argan, a càrrec de Fàtima Souki, especialista en comunicació intercultural. A l’inici de la xerrada, Fàtima Souki va projectar un vídeo explicatiu sobre el procés tradicional de l’extracció de l’oli d’Argan. El fruit es cull d’un arbre semblant a l’olivera, que dóna una espècie d’ametlla. Es tracta d’una espècie d’arbre endèmica que neix al sud del Marroc, en una zona semiàrida –reserva protegida per la UNESCO– que frena la desertificació al país. El fruit madura cap al mes de maig i la collita es fa entre els mesos de juny i juliol. La fabricació tradicional de l’oli d’Argan es fa en unes cooperatives on hi treballen les dones, les quals es reparteixen els beneficis en funció dels quilos diaris produïts. El procés comença partint els fruits –com si es partís un pinyó–, després es molen les “ametlles” del fruit, es fa una pasta, s’amassa i, finalment es filtra l’oli. Cal destacar que, per extreure un litre d’oli són necessaris uns 35 quilos de fruit.

Dos tipus d'oli: un cosmètic i un alimentari

Segons va explicar Souki, es produeixen dos tipus d’oli: un cosmètic i un altre alimentari. La diferència és que per a fer l’oli alimentari, el fruit ha passat per un procés de torrefacció previ. Quant als seus beneficis, tal com va dir Souki, l’oli d’Argan és el millor antiarrugues natural del món, té un poder cicatritzant i serveix per a les ungles debilitades, per a la renovació cel·lular, revitalitza la pell, hidrata el cabell, per a les irritacions cutànies, estries, dermatitis, acne, cremades, varicel·la, millora els efectes de la menopausa, és antioxidant, anticancerígen, redueix la hipertensió i el colesterol i també prevé riscos d'avortament. Fàtima Souki també va explicar que abans de la intervenció de la Unió Europea, aquest producte no era car, “però quan la UE hi posa la mà, ja no és nostre”. De fet, actualment, el preu d’un litre d’oli d’Argan al Marroc està entre 30 i 40 euros, mentre que aquí, pot costar entre 90 i 120 euros. “Malgrat això, les dones segueixen en les mateixes condicions, tot el benefici és pels laboratoris i per a la indústria farmacèutica”.

Comenta aquest article