Informació general

Es presenta l'Assemblea de Cambrils que té com a objectiu crear una candidatura per a les properes eleccions municipals

Per Lluís Rovira i Barenys

Salvador Matas, Marc Cucurull, Pere Estadella, Joan Carles Andreu, Antoni Manyanós i Jordi Barberà, ahir, a la presentació de l'Assemblea de Cambrils

Ahir a la tarda, al Mara's, es va presentar, de manera oficial, el grup impulsor de l'Assemblea de Cambrils, un col·lectiu que es defineix com "un grup de cambrilencs i cambrilenques, simpatitzants i militants de col·lectius de l'esquerra política i social anticapitalista i transformadora" que s'uneixen per "constituir una assemblea unitària amb l'objectiu de presentar-nos a les properes eleccions municipals i portar a l'ajuntament la veu dels que cada dia lluiten des de fora de les institucions".
Aquest grup impulsor està format per nou persones que, segons van remarcar, "només es representen a ells mateixos, més enllà de la seva militància política i social". Són Joan Carles Andreu (membre d'entitats socials i culturals), Pere Estadella (membre del Procés Constituent i de la Taula de Suport a l'Educació), Antoni Manyanós (co-coordinador d'ICV i soci de l'Ateneu Roig), Montse Vendrell (militant i consellera nacional d'ICV), Jordi Barberà (director de El Setge de Cambrils, militant de la CUP i afiliat a la CGT), Salvador Matas (militant d'ICV, soci de l'Ateneu Roig i de Cambrils Solidari Tots Plegats), Josué Mena (militant d'Alternativa Jove, joventuts d'EUiA), Nil Recasens (membre d'Arran) i Marc Cucurull (militant de la CUP). Entre els components de l'Assemblea de Cambrils, doncs, hi ha militants d'ICV i de la CUP i altres que no han militat mai en cap partit polític. En aquest sentit, l'Assemblea de Cambrils té el compromís per part d'ICV i de la CUP que no faran cap llista electoral a Cambrils a les properes eleccions municipals.

21 de febrer, constitució de l'Assemblea de Cambrils

Un cop feta la presentació oficial, l'Assemblea de Cambrils busca adhesions dels cambrilencs al seu projecte polític i té previst fer la constitució formal del moviment en una assemblea que se celebrarà el proper 21 de febrer. En aquesta assemblea es definiran els diferents grups de treball. Més endavant és quan s'elaborarà la llista de candidats per a les eleccions municipals.
El grup impulsor va remarcar en més d'una ocasió la seva voluntat de formar part d'un futur govern municipal, sempre i quan sigui possible atenent a la correlació de forces que es produeixin. Tal com va explicar Antoni Manyanós, "volem superar l'àmbit estricte dels partits polítics i obrir-nos a totes les persones que pensen que les coses es poden fer d'una altra manera. Volem fer de Cambrils una ciutat al servei de la seva ciutadania".

Unitat popular

En les diferents intervencions que es van fer en la presentació d'ahir es va fer incís en la unitat popular i en fer de l'Assemblea de Cambrils un espai de reflexió, de debat, "fer-ne la casa comuna del progrés municipal. Volem ser una institució política d'aquells que pateixen les agressions del sistema", va dir Manyanós.
L'Assemblea de Cambrils es regeix per un seguit d'eixos d'acció política que, segons van dir, contemplen una democràcia radical i participativa, l'aposta per una auditoria ciutadana del deute i per una remunicipalització dels serveis públics. També aposten pel desenvolupament d'una borsa de lloguer social, per fer de Cambrils una ciutat educativa i cultural, lluitar activament contra l'atur i la precarietat laboral, donar impuls a l'Agenda 21 de Cambrils, potenciar les xarxes d'autoconsum i de cooperatives de consum ciutadanes, potenciar un sector turístic integrat en el territori i lluitar activament contra la pobresa energètica. L'Assemblea de Cambrils també té entre els seus objectiu el de potenciar el teixit associatiu cambrilenc i la promoció de la llengua catalana com a eina d'integració i de comunicació així com la seva normalització plena i efectiva en tots els serveis municipals i espais públics. També defensen el dret a l'autodeterminació del poble català i el dret a decidir el seu futur a través del referèndum. L'Assemblea de Cambrils no es manifesta com a independentista tot i que els que la composen fins ara, segons van dir, són partidaris de la independència dels Països Catalans.

Comenta aquest article