Informació general

El ple municipal aprova una moció contra la supressió de les targetes T-10 i T-30 de transport públic durant l'estiu

Per Berta Ruiz

El ple va acordar instar a l'ATM que revoqui la decisió presa sobre les targetes T-10 i T-10/30

El ple de l’Ajuntament va aprovar, aquest dimarts, instar a l’ATM (Autoritat del Transport Metropolità) a revocar l’acord pres pel Consell d’Administració del Transport Públic del Camp de Tarragona pel qual es deixen sense validesa les targetes T-10 i T-10/30 en els trajectes entre les poblacions de Cambrils, Salou i Vila-seca durant els mesos d’estiu, entre el 21 de juny i l’11 de setembre. La moció, presentada per l'NMC amb el suport d’ICV, també va mostrar el seu desacord amb les noves tarifes de transport dels títols per aquest 2014 –concretament una pujada del 21% en el bitllet senzill i el 3,5% i 5% en diferents tipus d’abonaments–.

Embolic amb la lectura de la moció

Cal dir que, al moment de presentar la moció en la sessió plenària hi va haver un cert embolic. Inicialment, l'NMC havia presentat un text i, a posteriori, el regidor no adscrit –Dani Pallejà– s’hi va voler afegir aportant una sèrie d’esmenes. El text definitiu, però, no es va fer arribar als diferents grups abans del ple. El portaveu de l’NMC –Oliver Klein– va voler llegir el nou text, però els altres grups no ho van acceptar, perquè no se’ls havia passat per escrit la moció definitiva. Tant Dani Pallejà com Oliver Klein van defensar que el text tenia el mateix sentit inicial i que, únicament se li havien afegit algunes millores. En aquest sentit, el portaveu del PSC –Robert Benaiges– va criticar-los que aquelles no eren maneres de fer les coses. “Això no pot ser, si es vol fer això s’ha de fer per escrit i amb anterioritat. Aprovem el text presentat i no una moció de viva veu. Si el sentit és el mateix no ens emboliquem”, va dir.

Mercè Dalmau:
"Els touroperadors –sobretot de turisme de l’est– fan un ús no massa correcte d’aquestes targetes"

Quant a les votacions, l’alcaldessa va avançar el vot negatiu del seu grup. Segons va explicar Dalmau, “aquesta moció té dues parts: per un costat, l’increment de les tarifes i, per altra banda, la supressió de la T-10 i T30 durant l’estiu. El problema que existeix a la Costa Daurada és que els touroperadors –sobretot de turisme de l’est– fan un ús no massa correcte d’aquestes targetes. Són targetes de viatges amb un cost bonificat, per tant, creiem que s’ha de beneficiar als usuaris habituals, no el turista ocasional. De fet, cal destacar que, a l’estiu, la compra d’aquestes targetes es multiplica per vint. És un tema complicat i delicat i creiem que s’ha d’intentar donar solució. A més, és una decisió que encara no està aprovada”.
A aquestes paraules de Dalmau, el portaveu del PSC –Robert Benaiges– va dir: “no entenc el seu raonament, si vostè viatja a Londres també se’n beneficiarà de les targetes d’allí, amb tot el que vostès viatgen... Són beneficis pels d’aquí i també pels visitants. Perquè no se’n pugui beneficiar un rus o un ucraïnès ja no se’n pot beneficiar un cambrilenc? A més estem a favor de la moció, perquè aquesta mesura de l’ATM suposa un encariment de bitllet que afecta la ciutadania.

Vot en contra de la PLIC i CiU i abstencions del PP

En una mateixa línia, el regidor no adscrit –Dani Pallejà– va afirmar que, “als turistes els subvencionem l’avió amb Ryanair i no els hi subvencionem el bus?”. A més, Pallejà també va criticar que aquesta decisió només afecti uns pocs municipis de la Costa Daurada quan, a d’altres llocs de costa no s’aplica. Per la seva part, Oliver Klein de l’NMC va criticar que la pujada de preus perjudiqui els col·lectius del territori. El portaveu de la PLIC –Xavier Martí– va dir que el seu grup votaria en contra, perquè segons va dir: “això està fet per alguna cosa, aquesta decisió té un rerefons negatiu”. Finalment, la regidora del PP –Carme Cros– va anunciar l’abstenció del seu grup.

Així doncs, finalment, el text va rebre els vots a favor del PSC, de l’NMC i del regidor no adscrit –Dani Pallejà–, els vots en contra de la PLIC i CiU i les abstencions del PP.

Comenta aquest article