Informació general

L'Ajuntament podria sancionar els bancs que no posin el seu stock d'habitatges tancats en el mercat de lloguer

Per Berta Ruiz

Quatre representants de la PAH van ser presents al ple d'aquest passat dimarts

El ple de l’Ajuntament va acordar per unanimitat, aquest passat dimarts, sancionar els bancs que no contribueixin a posicionar el seu stock d’habitatges tancats en el mercat de lloguer. Tots els grups municipals van votar a favor d’aquesta iniciativa, seguint l’exemple d’altres consistoris com els de Sabadell, Terrassa, Mollet del Vallès o Castellar del Vallès, que ja han pres mesures. L’objectiu és que els ajuntaments cerquin solucions als problemes d’accés a un habitatge digne, convidant les entitats financeres a posar la seva oferta en el mercat de lloguer i, més concretament els habitatges tancats durant dos anys. L’Ajuntament també podria aplicar la Llei Catalana pel Dret a l’Habitatge –aprovada l’any 2011– per la qual es pot arribar a sancionar les entitats financeres. Aquesta possibilitat es donaria en els casos d’haver extingit totes les negociacions, amb fins a tres multes coercitives que poden arribar als 100.000 euros. També es podria iniciar un procediment sancionador per infracció molt greu.

La moció també va acordar elaborar un Pla Municipal de l'Habitatge per evitar la desocupació permanent i injustificada d'habitatges; elaborar Programes d'Inspecció a fi de detectar, comprovar i registrar els immobles que es troben en situació de permanent desocupació, començant pels que són propietat d'entitats financeres i altres grans empreses.

Cal dir que, inicialment, l'NMC havia presentat una moció sobre aquest tema, però, finalment, van decidir retirar el seu text i presentar una altra de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). De fet, diversos membres d’aquesta plataforma van ser presents, com a públic, en la sessió plenària. A més, una vegada es va fer la votació i es va aprovar la moció, els quatre membres de la PAH es van aixecar i van aplaudir la decisió presa pels membres del consistori.

S'elaborarà un protocol per alliberar els deutors d'impostos municipals en alguns casos de dació en pagament de l'habitatge

Relacionada amb aquest mateix àmbit, el regidor no adscrit –Dani Pallejà– també va presentar una altra moció amb la que es va aprovar dur a terme una sèrie de mesures tributàries –dins de la hisenda local– aplicables a alguns casos de dació en pagament de l’habitatge. És a dir, es donen situacions en què les famílies s’acullen a la dació, perquè no poden fer front a les quotes de la hipoteca. En aquests casos, sovint, també han deixat de fer front a alguns tributs municipals com poden ser l’IBI i la recollida d’escombraries, entre d’altres. En aquestes circumstàncies, l’entitat creditora –el banc– posa com a condició que la dació en pagament de la finca s’obtingui lliure de càrregues tributàries i, per tant, que els deutes pendents amb l’administració local quedin salvats prèviament.

Per donar resposta a aquests casos, el ple de l’Ajuntament va aprovar, aquest dimarts, dissenyar i establir un protocol. Per aquells casos de deutors sense recursos que compleixin els requisits, es declararia incobrable el deute tributari –per fallida de l’economia familiar– i s’emetria un certificat alliberant el deutor d’aquests pagaments pendents, per tal que pugui seguir els tràmits amb la seva entitat bancària. Tal com va comentar el regidor d’Hisenda –Ramon Llobet– s’ha acordat encarregar als serveis jurídics municipals i de l’àrea econòmica, l’elaboració d'aquest protocol d'actuació. Tots els grups van donar suport a la proposta, excepte el PP que va abstenir-se.

Comenta aquest article