Informació general

El ple aprova una moció a favor del dret a decidir

Per Berta Ruiz

Un moment de la votació a favor de la moció pel dret a decidir, ahir al plenari

El ple de l’Ajuntament va aprovar, ahir, una moció a favor de la celebració d’una consulta sobre el futur de Catalunya. El text –presentat pel regidor no adscrit Dani Pallejà– va rebre el suport de tots els regidors de CiU, dels dos regidors de la PLIC, de la regidora del NMC –Cinta Ballesté–, del regidor no adscrit –Dani Pallejà– i del regidor del PSC, Robert Benaiges. Per contra, la moció va ser rebutjada pels quatre regidors del PP i pel regidor del NMC –Santi Gámez–. El portaveu del NMC –Oliver Klein– i, els regidors del PSC –Joan Mas, Ana López, Maricel Llaveria i Yolanda Quílez– es van abstenir.

Vots en contra del PP i del regidor del NMC, Santi Gámez


En el torn d’intervencions, cadascun dels portaveus va expressar el seu sentit de vot. Xavier Martí de la PLIC va manifestar que aquesta moció representa el sentir de la majoria de les forces polítiques de Catalunya, així com el sentir de la gent del carrer.
El portaveu del NMC –Oliver Klein– va explicar que aquesta moció es pot dividir en dos conceptes: per un costat, “en la petició de delegació de competències per a la celebració de la consulta el 9 de novembre i per altra banda, pretén fer pedagogia per tal que la gent vagi a votar. Nosaltres som un partit local, que no té disciplina de vot. Dins de l’NMC hi ha una militància molt diferent amb diferents pensaments. Per tant, el dia de les eleccions cadascú podrà dipositar el seu vot individualment. Per tant, volem que cadascú voti lliurement, en lliure consciència”.
Per part del PP, Carme Cros va dir que el posicionament del seu partit n’era contrari a aquesta consulta; Robert Benaiges va manifestar que la seva formació exerciria la llibertat de vot, mentre que el portaveu de CiU –Ramon Llobet– va avançar el vot positiu del seu grup.

Moció presentada pel regidor no adscrit Dani Pallejà

La moció, presentada pel regidor no adscrit –Dani Pallejà–, també va comptar amb el suport d’ERC, ICV-EUiA, la secció local de l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), la CUP Cambrils, Solidaritat per la Independència (SI), el Procés Constituent i l’entitat local Cambrils Actua. La moció presentada demana la celebració d’una consulta, “on el poble de Catalunya decideixi, de manera lliure i democràtica, el seu futur col·lectiu”; el compromís de la Generalitat i del Parlament de Catalunya a fer-la realitat i, “anima a la ciutadania a que participi de manera pacífica i en llibertat en aquest acte democràtic, decidint el seu destí”. El text fa referència a l’acord dels grups parlamentaris –CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP–, el passat 12 de desembre, en relació a la pregunta i a la data de la consulta per exercir el dret a decidir de Catalunya, així com la proposta per a presentar al Congrés dels Diputats una proposició de Llei Orgànica de delegació de la competència per autoritzar, convocar i celebrar un referèndum.

El PSC presenta una altra moció sobre el dret a decidir que és rebutjada

En el punt anterior a la votació de la moció presentada per Dani Pallejà, el grup municipal del PSC va presentar una altra moció relativa al dret a decidir del poble de Catalunya. Per tant, en el mateix plenari es van presentar dues mocions sobre el mateix tema. La promoguda per Dani Pallejà va ser aprovada, mentre que la del PSC va ser rebutjada.

L’encarregada de fer-ne la lectura va ser la regidora socialista –Ana López– qui va fer una primera introducció al·legant a que cal realitzar una consulta legal i acordada. En aquest preàmbul, López va explicar que, “la via federal no és senzilla, però seguim fent camí. Nosaltres defensem la via federal, una Catalunya renovada dins d’una Espanya i una Europa federal”. El text apuntava que cal fer una consulta on el poble de Catalunya pugui decidir; que cal el compromís de la Generalitat i del Parlament per fer-la realitat, així com “la necessitat que el Govern d’Espanya i la Generalitat de Catalunya busquin el diàleg i el pacte, per tal de fer possible la consulta, amb transparència, acordada i en el marc de la legalitat”.

En el torn d’intervencions, el regidor no adscrit –Dani Pallejà– va avançar que votaria en contra perquè ell mateix ja havia presentat una altra moció. El portaveu de la PLIC –Xavier Martí– va afirmar que la moció del PSC no era prou clara i que, “arribar a un acord amb Espanya, no s’arribarà. Només és fer una consulta, això no és un referèndum, no és vinculant, només és per conèixer què vol la població. Nosaltres estem més d’acord amb l’altra moció a favor del dret a decidir presentada pel regidor Dani Pallejà”. Per la seva part, Oliver Klein del NMC va apuntar que, “aquesta moció és una justificació del PSC de Pere Navarro com a resposta a l’altra moció, per tant, ens abstindrem”. Finalment, Carme Cros va dir que votarien en contra, així com el portaveu de CiU –Ramon Llobet– que es va mostrar disconforme amb la introducció feta per Ana López.

Robert Benaiges s'absté en la moció del PSC

El text presentat pel PSC va ser rebutjat amb els vots en contra de CiU, del PP i del regidor no adscrit –Dani Pallejà– i amb les abstencions dels regidors de la PLIC, del NMC i del regidor socialista, Robert Benaiges. Els regidors del PSC –Joan Mas, Ana López, Maricel Llaveria i Yolanda Quílez– van votar-la a favor. Cal destacar que el regidor socialista –Robert Benaiges– va donar suport a la moció presentada pel seu excompany de grup –Dani Pallejà– i, per contra, va abstenir-se en el text presentat pels seus propis companys de files.

Un moment de la votació a favor de la moció pel dret a decidir, ahir al plenari

Comenta aquest article