Informació general

El Centre Cultural acull la conferència "Antibullying" sobre l'assetjament escolar

Per Judit Pinazo



El psicòleg Ferran Barri va ser l'encarregat de fer la conferència
El Centre Cultural va acollir ahir al vespre la conferència "Antibullying" a càrrec de Ferran Barri Vitero, llicenciat en Psicologia i membre de l'associació SOSbullying. Aquesta associació va néixer ara fa un any i mig per tal d'atendre les persones, familiars o educadors que pateixen assetjament escolar, també conegut com a bullying. La conferència, organitzada per l'AMPA del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, va girar entorn el concepte d'assetjament escolar, quines són les formes de prevenir-lo, com es poden minimitzar els riscos i les formes que tenen tant pares com professors de detectar-lo.

Segons explicava Ferran Barri, actualment un 24% de la població en edat escolar pateix assetjament escolar. Poden patir assetjament escolar nens entre els 3 i els 18 anys, tot i que la majoria de casos es concentren en joves d'edats compreses entre els 12 i els 15 anys. Segons explicava el psicòleg Ferran Barri, el bullying sempre ha existit, però actualment es coneix més perquè la societat "és excessivament permissiva amb els joves, tant per part dels pares com per les normes socials, que són excessivament tolerants".

Segons explicava Ferran Barri hi ha diverses maneres de detectar quan un jove pateix assetjament escolar. Els símptomes més habituals, sense poder generalitzar, són el baix rendiment acadèmic sobtat, la falta de concentració, els canvis de caràcter sobtats o la manca de participació en les activitats. Segons Barri, als centres escolars s'haurien de prendre més mesures preventives per evitar aquesta problemàtica, ja que avui en dia "no es fa tant com s'hauria de fer".

Pel que fa al comportament a casa dels alumnes que pateixen assetjament, Ferran Barri va destacar que en la majoria dels casos els nois es tanquen en si mateixos, que no volen sortir de casa, que pateixen estats d'angoixa i nervis a casa o poques ganes de menjar. En casos extrems els pares poden també evidenciar que un fill pateix bullying per senyals evidents de violència.

Comenta aquest article