Cultura

Miguel Javaloy en serà el director en aquesta nova etapa “d’estabilitat”

Per Franc Prats

Miguel Javaloy pren el relleu en la direcció

Des que l’any 2002 Marisol Gutiérrez va deixar la direcció de l’Escola Municipal de Música de Cambrils (EMMC), després de ser-ho durant nou anys, els directors s’han anat succeint de curs en curs. El primer a agafar el relleu en la direcció va ser Miguel Gálvez, que ho va deixar el curs següent per poder dedicar-se a la seva altra faceta de compositor. A aquest el va succeir Eladi Dalmau, que en va prendre el relleu de forma provisional fins que no es convoquessin noves eleccions. Ara, és Miguel Javaloy qui agafa les regnes de l’EMMC amb la vista posada en el futur i amb la intenció d’aportar “una miqueta d’estabilitat” a una escola de música que comença novament el nou curs amb problemes d’espai.

La nova junta directiva

A banda de Miguel Javaloy com a director, la junta directiva l’integren Eladi Dalmau com a cap d’estudis i Anna Amigó com a coordinadora pedagògica.

Al límit de la capacitat

El creixement de l’EMMC en número d’alumnes (250 el curs 2001-2002, 270 el 2002-2003, 290 el 2003-3004 i al voltant dels 310 quan s’està tancant la matrícula d’aquest nou curs) s’ha anat solucionant provisionalment amb nous mòduls prefabricats i amb la divisió de la sala d’actes en dos per aconseguir espai per a una aula més. “Però ara ja estem al límit” ens diu el flamant director, Miguel Javaloy. “L’escola està saturada. Fins ara s’anaven trobant solucions com això dels mòduls, la partició... tot plegat, pedaços; però tenim l’espai que tenim i ja no queda més espai per ficar mòduls. No hi ha alternatives, només hi ha una direcció: una nova escola. El futur immediat que tenim continuant així és deixar alumnes al carrer.”

20 anys provisionals

En tots els governs municipals des dels inicis de l’EMMC a l’antic edifici del Pòsit s’ha parlat de la necessitat d’una seu per a l’Escola de Música. Al marxar del Pòsit per l’estat en què es trobava l’edifici es van traslladar a l’antic col·legi Ardèvol de manera provisional. Però el temps passa i “l’escola fa vint anys que és provisional. En cada canvi de govern diuen ‘sí, sí, la farem, la farem’. I és que s’ha de fer, com tantes d’altres coses. Jo crec que l’Escola de Música, i n’hem parlat alguna vegada amb el Ramón García Mateos, forma part d’un projecte educatiu i cultural més ampli i que Cambrils necessita; Cambrils necessita una nova escola, necessita un auditori, necessita espais per a les entitats...”. L’equip directiu de l’EMMC ha elaborat molts informes educatius per al projecte de la nova seu, “cada canvi de govern ens en demanen un”, i l’últim està fet “amb una certa previsió, no és el projecte d’una escola per a les necessitats del curs vinent, sinó d’una escola per a les necessitats d’aquí a 10 anys, per a aquests 40.000 habitants que es preveu que tindrà Cambrils”. S’ha parlat de moltes ubicacions diferents, al raval de Gràcia, a l’actual seu dels bombers i fins i tot al mateix espai on són ara aprofitant l’espai que hi ha al darrere, “però en concret no hi ha res, de compromís formal no n’hi ha cap”.

Batallant per ser conservatori

En el període en què Javaloy va ser director per primera vegada, l’EMMC va aconseguir que la Generalitat la reconegués com a escola de música, ja que fins llavors només eren un servei de l’Ajuntament. Ara, després de moltes temptatives, la nova directiva vol batallar per aconseguir el reconeixement com a conservatori per part de la Generalitat. Aconseguir-ho és una qüestió política, “en l’etapa convergent del govern de la Generalitat la cosa estava una mica tancada, perquè hi havia un mapa escolar en què hi havia Tarragona, Reus i Tortosa, totes capitals de comarca, amb un conservatori, i a banda Vila-seca, i per tant no es veia la necessitat que l’EMMC en fos un altre. Però ara, amb aquest nou govern, potser ho aconseguirem”. El reconeixement és bàsicament una qüestió econòmica i una decisió política; econòmica perquè els conservatoris depenen de la Generalitat i per això potser no interessa passar a gestionar i pagar un altre conservatori a la demarcació, i política perquè depèn de la voluntat del govern de torn. “Per on podem fer força és pel fet que Cambrils compta amb una població important. 25.000 habitants pesen i més amb aquesta projecció que diuen dels 40.000; encara que no sigui una capital de comarca, això ha de ser una força. A més l’escola té una trajectòria d’anys, un cert prestigi, i per aquestes dues bandes és per on volem apretar”.

Un peix que es mossega la cua

Però els dos reptes de l’EMMC (aconseguir edifici i aconseguir ser conservatori) són un peix que es mossega la cua. “No aconseguirem el reconeixement com a conservatori per part de la Generalitat amb les condicions que tenim ara”, per això és primordial tenir l’edifici. “El problema no és la despesa de construir un nou edifici, sinó després mantenir-lo. Aquí és on entraria la Generalitat: si l’Ajuntament fa l’edifici tindríem opció a ser conservatori i ja passaríem a càrrec de la Generalitat”. Tot i les dificultats per aconseguir aquests dos grans reptes de l’escola, Javaloy planta cara a l’adversitat: “quien no llora no mama i aniré a donar la canya fins que diguin ‘calla ja’ o em facin cas. Alguna cosa en traurem”.

§ El perfil§

Miguel Javaloy és nascut a Alacant i es va formar al Conservatori Superior d’aquesta ciutat. És a l’EMMC des de gairebé els seus inicis, l’any 1985, i hi imparteix classes de guitarra. Ja en va ser director durant una, diguem-ne, legislatura, la de 1987-1991. A banda de les classes i la tasca de dirigir l’EMMC que ara enceta, Javaloy es dedica també a fer concerts, tant com a solista com amb grups de cambra, amb duets i fins i tot amb un grup de tangos. Entre aquestes formacions, en destaca com a més estable i amb més trajectòria el Duo Sirvent-Javaloy, que ja té catorze anys a les espatlles.

Comenta aquest article