Informació general

S'aproven els pressupostos municipals per al 2014 amb els vots en contra de l'oposició

Per Cristina Sierra

El regidor d'Hisenda, Ramon Llobet, fent una explicació dels pressupostos municipals pel 2014 en el ple del passat divendres

El passat divendres al matí va tenir lloc la darrera sessió plenària del 2013. El ple extraordinari va ser extens, gairebé quatre hores de durada, i va cloure amb l'aprovació inicial dels pressupostos municipals per al 2014. L'alcaldessa –Mercè Dalmau– va explicar que el pressupost "és fruit de la bona gestió. Estic satisfeta i orgullosa de presentar uns pressupostos realistes i estables que ens han permès incorporar una partida d'inversions".

43 milions d'euros

Després de les paraules de l'alcaldessa, el regidor d'Hisenda –Ramon Llobet– va prendre la paraula per fer un repàs de les decisions dràstiques que ha pres l'equip de govern des de l'any 2011. "L'any 2013 vam reduir la despesa amb l'ERO dels treballadors municipals. Hem reduït 3.976.000 euros el capítol 1 (personal) en aquests anys. Els hi asseguro que és difícil comunicar els acomiadaments i més cruel és fer-ho cara a cara. També hem hagut de fer front a diferents sentències. Des del principi vam buscar una estabilitat pressupostària i ho hem fet tocant de peus a terra, gastant el que podíem gastar.

Un cop feta la valoració inicial, Llobet va explicar la proposta del pressupost utilitzant un power point on es comparaven les xifres del pressupost del 2014 amb les del 2013. Recordem que pressupost per a l'any 2014 és de 43 milions d'euros i el pressupost consolidat –patronats i societats mercantils– és de 48.572.000 euros. El regidor va manifestar que el pressupost compleix amb la Llei d'Estabilitat Pressupostària. "Els ingressos corrents són realistes, s'han calculat amb el criteri de la prudència. S'han fet els ingressos reals i les despeses s'han adaptat als ingressos i no al revés". Llobet també va apuntar que l'interventor havia fet un informe favorable de la proposta dels pressupostos municipals.

Després de l'explicació detallada dels pressupostos, el regidor no adscrit Dani Pallejà va anunciar que presentarà al·legacions als pressupostos. Pallejà va apuntar que hi havien diferents conceptes que no entenia, com la partida de contractes externs. A més, va afirmar que l'equip de govern havia substituït les pòlisses de crèdit que es van trobar al 2011 per crèdits a llarg termini. "Vostès han tingut la sort de tenir un estat que els finança unes operacions de tresoreria. Podem parlar del deute que hi havia abans i el que hi ha ara", va apuntar.

Xavier Martí: "Quan vam entrar no hi havien crèdits, les pòlisses estaven esgotades i vam haver de fer virgueries per poder pagar els treballadors"

A continuació, el portaveu de la Plic –Xavier Martí– va intervenir per recordar la situació que es va trobar l'equip de govern quan va entrar a l'Ajuntament. "No hi havien crèdits, les pòlisses estaven esgotades i vam haver de fer virgueries per poder pagar els treballadors. Estem parlant d'acomiadaments com si parléssim de la venda ambulant. No ens va quedar cap més remei". Martí va continuar la seva intervenció apuntant que, "no volem parlar del passat però tornem al passat" i va assegurar que els pressupostos per al 2014 "ens permeten mirar al futur amb una mica d'il·lusió".

Per la seva banda, el portaveu del NMC –Oliver Klein– va anunciar el vot en contra dels pressupostos. "Creiem que la partida d'Alcaldia es podia reduir. Les regidories d'Esports i d'Ensenyament són competències reduïdes al mínim. També es redueixen serveis del Casal Municipal de la Gent Gran", va apuntar Klein. El regidor també va reclamar que l'Estat i la Generalitat paguin els diners que deuen a Cambrils.

Un pressupost de "línia continuista"

La portaveu del PP –Carme Cros– va seguir la mateixa línia que el portaveu de la Plic per enfocar el seu discurs, recordant la situació econòmica que es va trobar l'equip de govern. "Ara fa dos anys dèiem que era la nostra responsabilitat governar pensant en l’interès públic i no en càlculs electorals. No ens podíem permetre posar en perill els serveis bàsics i la viabilitat d’aquesta casa per no haver estat valents i haver tingut agalles per fer el necessari, tot i que no ens agradés. I així ho hem fet, assumint el gran cost personal que ha representat actuar amb contundència i decisió, però sempre des de la convicció de estar fent el que era necessari", va afirmar.

Cros va avisar que, tot i les accions que ha dut a terme l'equip de govern, "no significa que hagi superat totalment aquesta etapa. Es trigarà un llarg temps en reduir la càrrega financera derivada del finançament del deute, i, per tant, serà necessari mantenir en aquest pressupost, i en els dels propers anys, molta prudència, especialment en la estimació dels ingressos". La regidora del PP va cloure la seva intervenció manifestant que el pressupost "manté una línia continuista, amb l’objectiu de complir amb els paràmetres del Pla de Sanejament i de la Llei d’Estabilitat Pressupostària".

Robert Benaiges: "Els 16 milions d'euros del decret Montoro s'haguessin tingut igual, hagués sigut el seu govern o un altre. Es posen una medalla que no els correspon"

El portaveu del PSC –Robert Benaiges– va ser el darrer en parlar de la proposta dels pressupostos. Benaiges va anunciar el vot en contra del seu equip i va demanar conèixer l'execució del pressupost de 2013. El portaveu socialista va qüestionar el fet que l'Ajuntament de Cambrils s'acollís al Reial Decret 8/2013 per poder pagar els proveïdors amb factures pendents fins al 31 de maig d'enguany. "Ja els vam plantejar que si els pressupostos de 2013 eren tan realistes com es demanava aquest acolliment al decret. Els 16 milions d'euros del decret Montoro s'haguessin tingut igual, hagués sigut el seu govern o un altre. Es posen una medalla que no els correspon", va manifestar.  Benaiges també va preguntar perquè no es diu res dels diners que deu la Generalitat a l'Ajuntament de Cambrils i va comentar diferents partides de la proposta de pressupostos.

L'alcaldessa va anar contestant les diferents intervencions dels regidors de l'oposició. En primer lloc, Dalmau va qüestionar les paraules de Klein, les quals va qualificar de "demagògia". "Dir que  no apostem per l'Escola Municipal de Música, ja em perdonaran. Fem una aportació de 438.000 euros. Si això vol dir que aquest equip de govern no aposta per l'Escola de Música que vingui algú i m'ho expliqui. Nosaltres també ens preocupem pels ciutadans. M'estranya que si vostè parla tant amb els ciutadans algú li digui que el servei de podologia del Casal no es faci. Siguem seriosos amb el que diem. Hem suprimit serveis però hem sigut capaços de tornar a oferir-ne uns quants", va afirmar.

Dalmau també va apuntar que ningú havia fet referència a l'increment de 3 milions d'euros d'amortitzacions i interessos. "Hem estat capaços de presentar un pressupost en els quals es fa front a aquest augment, som capaços de mantenir la despesa corrent i tenir una partida per inversions". El regidor d'Hisenda, per la seva banda, va recordar a Benaiges que si l'Ajuntament es va acollir al Reial Decret 8/2013 va ser per poder pagar unes factures pendents de Secomsa i també per cobrar una part del deute de la Generalitat. Finalment, el pressupost es va aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern i els vots en contra de l'oposició.

Cal dir que abans de l'aprovació inicial dels pressupostos, el ple va aprovar el sostre de la despesa financera per al pressupost del 2014, d'acord a la Llei orgànica 2/2012 d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat.

Comenta aquest article