Informació general

Jordi Mansilla: "Gràcies a la crisi econòmica i que hem parat de construir a mansalva, ara es crea aquesta oportunitat d’aturar-nos i pensar"

Per Berta Ruiz

Imatge de la xerrada a càrrec de Jordi Mansilla, ahir al vespre al Centre Cultural, acompanyat de Montserrat Flores

El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la primera conferència del cicle Veus cambrilenques, organitzat per l'Antena del Coneixement de la URV, el Museu d'Història i l’Arxiu Municipal de Cambrils. La conferència, sota el títol "Arquitectura i Universitat. Un altre entorn és possible" va anar a càrrec de Jordi Mansilla, professor de Projectes d'Arquitectura de la Universitat Ramon Llull i professor del Barcelona Architecture Center. Aquesta és una institució que treballa projectes d’urbanisme i espai públic amb les universitats americanes de Clemson University School of Architecture i Texas A&M University College of Architecture. L’acte va ser presentat per l’arxivera municipal, Montserrat Flores.

"Hi ha un potencial enorme dins de la universitat que d’alguna manera ens permet investigar, assajar, fer recerques sobre quina és la ciutat que volem en un futur"

Jordi Mansilla va centrar la seva intervenció en parlar sobre la vinculació que existeix entre l’administració, els ajuntaments, els arquitectes i l’àmbit de la universitat, sobre els projectes i les iniciatives que es duen a terme. Segons va explicar a revistacambrils.cat, “el més interessant és que, en els moments de crisi que estem vivim, hi ha un potencial enorme dins de la universitat que d’alguna manera ens permet investigar, assajar, fer recerques sobre quina és la ciutat que volem en un futur. Gràcies a la crisi econòmica, gràcies a que hem parat de construir a mansalva, indiscriminadament i sense pensar en el territori, ara es crea aquesta oportunitat d’aturar-nos i pensar. En aquest punt, la universitat està prenent molta importància”.

"Hi ha tres crisis dins de la crisi"

Masilla va detallar que, dins d’aquesta crisi hi ha tres crisis, és a dir, tres línies principals de pensament: “una crisi d’energia, de sostenibilitat i d’ecologia, és a dir, res que no sigui sostenible, ecològic i energèticament funcional no té sentit actualment”; una crisi de treball, necessitem crear oportunitats de treball i, una crisi de decisions que hi ha hagut en els últims anys, quan els governs pensaven d’una manera i els ciutadans no veien complertes les seves expectatives, ara això s’està invertint. Ara són els ciutadans els que porten la iniciativa i, de fet treballem amb barris, treballem amb agrupacions de veïns que volen dur a terme projectes perquè tenen necessitats i nosaltres trobem la manera de portar-los a terme”.

"Cambrils és dels pobles que més ha sabut definir-se i fer coses amb bastant de seny"

Finalment, a nivell local, Jordi Mansilla va comentar que, “crec que a Cambrils s’han fet coses molt bé, però també coses que s’han fet massa ràpid o pensant en oportunitats a curt termini, però no a llarg termini. Per ser honest, crec que Cambrils és dels pobles que més ha sabut definir-se i fer coses amb bastant de seny. Hauria coses que podrien ser millor, però encara existeixen oportunitats, Cambrils segueix desenvolupant-se i hem d’aprendre sobre els temes més dubtosos i saber on és el potencial i quin és el nostre patrimoni, no només de paisatge, sinó també del treball, de la gent i del que s’han dedicat”.

Comenta aquest article