Informació general

La plaga del morrut afecta 215 palmeres cambrilenques

Per Berta Ruiz

Palmera afectada pel morrut, que es troba al costat de la riera d'Alforja, al passeig la Salle

El departament d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat va presentar, ahir a Tarragona, la campanya de sensibilització per a ajuntaments i particulars sobre la importància de la lluita contra la plaga del morrut de les palmeres. La roda de premsa va anar a càrrec del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, acompanyat del director dels Serveis Territorials a Tarragona, Anton Ballvé. També hi van ser presents Gonçal Barrios, responsable de Sanitat Vegetal a Tarragona, i Jesús Altabella Fanlo, tècnic del Servei de Sanitat Vegetal a Barcelona.

La plaga s'ha detectat a 267 municipis

A Catalunya, fins el moment, la plaga s’ha detectat a 267 municipis que pertanyen a 19 comarques del litoral. El número de palmeres detectades i comunicades al Servei de Sanitat Vegetal ha estat de 8.419. El morrut de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus Olivier), de recent introducció al nostre territori, produeix danys d’importància a diferents espècies de palmeres fins arribar a produir la seva mort.

Primera palmera afectada a Cambrils, l'any 2009
 
A nivell local, des de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Cambrils s’ha informat a revistacambrils.cat que, l’any 2010 es va començar a aplicar un pla de tractament fitosanitari específic, d’ençà que a finals de 2009 es va identificar el primer exemplar afectat a Cambrils. El programa de tractament preventiu que s’ha aplicat, enguany, als exemplars de Phoenix canariensis situats en zones verdes municipals, s’ha dividit en cinc accions repartides entre els mesos d’abril, maig-juny, juliol-agost, setembre-octubre i novembre. El programa aplicat a Cambrils, segons el consistori, és el que recomana la Generalitat per a la prevenció de la plaga del morrut de les palmeres.

28 palmeres talades

Des de l’àrea de Medi Ambient, també es fa un seguiment de les palmeres d’aquesta espècie, tant les que estan situades en les zones verdes públiques com en les privades, de manera que, quan s’identifica un exemplar possiblement afectat es contacta amb el propietari i se li informa dels tractaments a realitzar, i se’n fa un seguiment de l’evolució de l’estat de la palmera. Actualment, a Cambrils hi ha 450 palmeres de l’espècie Phoenix canariensis en zones verdes municipals. D’aquestes, 36 estan identificades com a infectades pel morrut, el que significa un 8% del total,  i estan repartides tant per les zones verdes municipals com per l’arbrat viari. A banda, hi ha 179 palmeres en àmbits privats cambrilencs que també estan afectades. D'aquestes, se n’han talat 28. La resta estan en tractament i/o han evolucionat correctament després dels tractaments fitosanitaris aplicats —sovint inclou la cirurgia de la zona afectada–. Des del consistori desconeixen el nombre total de palmeres privades que hi ha a Cambrils, per tant, no poden estimar el percentatge que representa aquestes 179 palmeres afectades.

Onze vivers del Camp i l'Ebre no poden comercialitzar palmeres

El departament d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat realitza anualment quatre inspeccions a tots els vivers que funcionen a Catalunya per detectar la presència d'aquest escarabat. A la demarcació de Tarragona, enguany se n'han fet 248. Actualment, tres establiments de les Terres de l'Ebre i vuit del Camp de Tarragona tenen mobilitzada la comercialització de palmeres i altres espècies sensibles a l'atac d'aquesta plaga durant un període de dos anys, perquè s'hi ha detectat símptomes de presència de l'escarabat morrut, segons va detallar, ahir, el responsable del servei de Sanitat Vegetal a Tarragona, Gonçal Barrios.

Comenta aquest article