Jordi Romeva (Centre Català de Negocis): "Romandre a Espanya posa en perill les pensions dels catalans, però si en sortim les tenim assegurades"
![]() |
Jordi Romeva, en un moment de la seva xerrada, ahir, al Casal de la Gent Gran |
La sala dactes del Casal Municipal de la Gent Gran va acollir, ahir a la tarda, una xerrada titulada Estat propi: i les pensions?, a càrrec de Jordi Romeva, col·laborador del Cercle Català de Negocis. Lacte va ser organitzat per Cambrils per la independència.
Jordi Romeva va encetar el seu discurs afirmant que ell no estava allí per convèncer ningú i que, de fet, és molt raonable que, de tots els que estem aquí algú se senti espanyol i vulgui seguir sent-ho. De fet, gairebé tots tenim lligams familiars i sentimentals amb Espanya, però això no treu que es pugui pensar que Catalunya aniria millor sent independent. La societat es belluga i ha anat creixent la sensació que calia canviar les coses. Des de lANC shan creat assemblees arreu, amb diferents sectorials, fins i tot nhi ha una de jubilats. A lassemblea no preguntem el color polític de ningú, només treballem per la independència de Catalunya. Tots tenim aquesta il·lusió i aquest sentiment, va dir. En aquest punt, Romeva va recordar que, volem recuperar el que vam perdre lany 1714, volem decidir què fer amb el nostre futur i amb els nostres diners. Sí, per qüestions econòmiques, però també per dignitat i per sentiments.
"Ens preocupa el tema de les pensions, però també la sanitat, el treball o l'ensenyament"
A nivell econòmic, Jordi Romeva va fer una detallada exposició, molt didàctica. Ens preocupa el tema de les pensions, però també ens preocupa què passa amb la sanitat, què passa amb el treball perquè som pares i també ens preocupa què passa amb lensenyament perquè també tenim néts. Som gent gran i ens interessa què passa. Quant a les pensions, aquestes es paguen amb les cotitzacions que aporta cada treballador. Amb els diners aportats es va crear un Fons de Reserva de la Seguretat Social. Durant molts anys van sobrar diners hi havia superàvit i aquest Fons era un bon coixí, però ara no sobren diners. Romeva va apuntar que, en nombre de població, Catalunya representa un 16%, mentre que la resta dEspanya és el 84%. Malgrat això, Catalunya aporta un 29% al Fons de Reserva de la Seguretat Social.
Catalunya aporta 16.500 milions d'euros que marxen i no tornen
Pel que fa a les balances fiscals la diferència del que es contribueix econòmicament amb el que es retorna Romeva va explicar que, a Catalunya hi ha un gran desequilibri. Segons va dir, Catalunya aporta 16.500 milions deuros que marxen i no tornen. Aquesta xifra repartida entre els 365 dies que té un any, suposa que Catalunya contribueix amb 42,5 milions deuros al dia. Catalunya, per la seva despesa habitual, li falten calers. Són diners que no arriben, per tant, si Catalunya vol funcionar, sha dendeutar amb crèdit. Actualment, la Generalitat té un deute de 40.000 milions deuros i, per a fer quadrar els números, sha de retallar en educació, en sanitat, en cultura, va comentar.
Espanya "malgasta" els diners
En aquest punt, Romeva també va posar diversos exemples de com Espanya malgasta els diners: fan autopistes que no passa ningú, fan aeroports on no hi arriben avions, fan trens sense passatgers i edificis faraònics o els escàndols dels trens dalta velocitat. Espanya és el segon país del món, per darrere de la Xina, amb més quilòmetres dalta velocitat. Per tot plegat i, com a conclusions, Romeva va insistir que, romandre a Espanya posa en perill les pensions dels catalans, però si en sortim les tenim clarament assegurades. Aquí hi ha salaris més alts, hi ha una productivitat més alta. Si els 16.500 milions deuros que marxen es quedessin aquí, el diner genera diner. Per tant, si Catalunya gestionés el seu propi fons tindríem superàvit.