Societat

Es crea l'Associació de Familiars de l’Alzheimer Costa Daurada

Per Berta Ruiz

Sílvia Coll, Pablo A. Barredo, Obdúlia Fuentes i Carmen Barros, ahir al Casal Municipal de la Gent Gran

Fa menys d’un mes es va posar en marxa l’Associació de Familiars de l’Alzheimer Costa Daurada. Des d’aleshores ençà, l’associació disposa d’una sala provisional ubicada al Casal Municipal de la Gent Gran de Cambrils. En aquest espai, es realitzen diferents activitats per als malalts com un taller d’orientació, un taller d’ergoteràpia, un taller de musicoteràpia, un taller de psicoestimulació cognitiva –a base de jocs–, ludoteràpia, rehabilitació funcional (fisioteràpia). També disposen d’un psicòleg i un infermer. Per als familiars i cuidadors, l’associació també organitza grups d’autoajuda i xerrades informatives i tallers.

Donar resposta a malalts i familiars

Tal com ha explicat la tresorera de l’associació –Sílvia Coll– a revistacambrils.cat, l’associació neix amb la voluntat de donar resposta a aquelles famílies amb malalts d’Alzheimer, no només de Cambrils, sinó d’altres municipis de la comarca. Segons Coll, fins ara, hi havia un centre a Salou que ha tancat, recentment, mentre que l’associació que hi havia a Cambrils –formada l’any 2006– es va disoldre. Davant d’això, segons Coll es va sol·licitar al departament de Benestar Social de l’Ajuntament poder disposar d’un espai i, des del passat 4 de novembre disposen d’una sala provisional al Casal. L’associació ofereix un servei diürn, un servei vespertí, un servei de dia complet, un servei de dia complet amb menjador, així com un servei de transport a convenir. Actualment, compten amb 9 persones fixes durant tot el dia. Des de l’associació han comentat que també acullen a persones amb d’altres malalties neurodegeneratives com pot ser el Parkinson.

La junta de l’associació està formada per Jordi Vives (president), Obdúlia Fuentes (secretària), Sílvia Coll (tresorera), Camí Rom (vocal). Com a cuidadora està Carmen Barros i també es compta amb diferents voluntaris que ajuden en el dia a dir.

Conferència "Cuidadors de cuidadors"

Ahir al matí, també va tenir lloc una conferència titulada “Cuidadors de cuidadors”, a càrrec de Pablo A. Barredo, autor d’un blog de referència Diario de un cuidador. Segons va dir Barredor, “qui cuidad dels cuidadors no professionals? Després de la mort de la meva mare jo tenia una responsabilitat ètica i moral. Abans era cuidador de la meva mare i ara cuido de vosaltres. Cal que ens ajudem i ens donem suport, cal una implicació de les famílies i de la societat, perquè cada vegada afectarà a més gent. L’Alzheimer és la gran epidèmia del segle XXI. Jo he sigut cuidador d’una persona amb Alzheimer, vaig iniciar la meva tasca amb 33 anys i ara en tinc 38. 5 anys cuidant-la. Va morir fa mig any. Eren 24 hores al dia, 7 dies a la setmana, durant 5 anys, això representen 43.800 hores d’experiència com a cuidador no professional. Vaig deixar la meva feina per a dedicar-me a ella i vaig crear un espai a internet per compartir la meva experiència. De fet, hi ha gran carència d’informació, la gent està desesperada per trobar un espai, necessiten una guia”. Durant la xerrada també es va comptar amb Frédéric Tétard –emprenedor social i expert en sistemes d’informació– i Yolanda Gurrera, activista i col·laboradora en temes de salut i societat.

Per altra banda, el proper 7 de desembre, a les 17 hores al Casal, l'associació organitzarà un festival on actuarà la cantant reusenca Mayka –participant del programa musical La Voz–. L'associació també vendrà als Mercats de Nadal diferents objectes de regal que els avis han fet en els seus tallers. Per a més informació sobre aquesta entitat es pot trucar als telèfons 675 63 64 94 i 603 87 93 69 o bé a través de l'adreça de correu electrònic afacostadorada@hotmail.com.

La cuidadora de l'entitat amb dos dels usuaris

Comenta aquest article