Societat

Francesc Homs: "És una constant de la nostra història que les autoritats espanyoles no compleixin mai els pactes"

Per Lluís Rovira i Barenys

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, al costat de l'alcaldessa, Mercè Dalmau, fent el parlament de la commemoració del Setge de Cambrils

Amb una data més avançada que l'habitual, Cambrils va commemorar el Setge del 1640, trist episodi de la Guerra dels Segadors que va suposar l'aniquilament d'una bona part de la població i l'ajusticiament covard dels governants locals per part de les tropes de Felip IV. La celebració es va iniciar amb la concentració de les autoritats i els grups festius cambrilencs a la plaça de la Vila. Des d'allí es van desplaçar fins la plaça del Setge. La comitiva estava encapçalada pels diables Els Cagarrieres seguits dels elements festius de Tota l'Endenga i del ball de Bastons.
Mercè Dalmau, alcaldessa de Cambrils, va intervenir en primer lloc i va fer un recorregut històric pel que va ser el Setge de Cambrils. Un recorregut històric que, segons l'alcaldessa, té una similitud amb la situació actual, "patint les accions d'amenaça com a país i com a poble".

Francesc Homs, "els catalans hem demostrat la nostra capacitat de resistir"

Francesc Homs, conseller de la Presidència i convidat a fer el parlament d'enguany, va enfocar el seu discurs en buscar el paral·lelisme entre la situació que es va viure fa més de 300 anys a Cambrils i el que estem vivint ara. Homs va recordar que la Guerra dels Segadors va tenir un dels seus orígens en la pretensió del govern castellà en augmentar la fiscalitat i l'ànim recaptatori a Catalunya, "els sona d'alguna cosa això", va dir el conseller. D'altra banda, des de llavors fins ara, "els catalans hem demostrat la nostra capacitat de resistir", tal com va dir Homs. Pel que fa a l'episodi del Setge de Cambrils en què un cop Cambrils es va rendir, les tropes castellanes van entrar a sang i fetge a la població i van matar les autoritats locals, Homs hi va buscar un paral·lelisme, "és una constant de la nostra història que les autoritats espanyoles no compleixen mai els pactes. No s'han completat els estatuts i sempre els han escapçat", va dir Homs.
Després dels parlament es van col·locar les corones de llorer i l'ofrena floral que havia fet l'ANC moments abans de l'acte institucional. Tot seguit va ser el torn de la Coral Verge del Camí, que va interpretar tres cançons i va cloure la seva actuació amb els Segadors.
El darrer apunt de la jornada el van posar les actuacions de Tota l'Endenga i del ball de Bastons.


Comenta aquest article