El Parlament Europeu aprova, definitivament, el Corredor Mediterrani
![]() |
Aspecte del traçat ferroviari al seu pas per la confluència dels termes municipals de Cambrils i de Vinyols |
El Parlament Europeu va aprovar definitivament, ahir dimarts, el Corredor Mediterrani. El plenari de la cambra d'Estrasburg va acceptar amb 546 vots a favor, 104 vots en contra i 41 abstencions el nou reglament que defineix les xarxes transeuropees de transport i que inclou entre les seves prioritats el Corredor Mediterrani. Aquest nou reglament confirma les prioritats en infraestructures marcades per la Comissió Europea, i deixa fora el corredor central pels Pirineus, malgrat els intents del govern de l'Estat espanyol perquè formés part de la llista de les xarxes europees. Recordem que, tal com va informar revistacambrils.cat el passat mes de març d'enguany, el govern espanyol apostava per un traçat que deixava fora tota la demarcació de Tarragona i de Castelló i desviava el traçat del Corredor Mediterrani fins a Madrid.
La UE finançarà en un màxim del 20%
El Corredor Mediterrani serà finançat en un màxim del 20% per la Unió Europea i, la resta, el 80% l'aportaran les administracions de l'Estat i inversors privats. El Parlament Europeu va aprovar, ahir, tant la inclusió del Corredor Mediterrani com el Corredor Atlàntic entre els nou projectes prioritaris de transport de la Unió Europea pel període 2014-2020, en el marc del programa "Connectar Europa". El programa compta amb un pressupost de 29.300 milions d'euros, dels quals 23.200 milions d'euros es dedicaran a millorar les connexions de transport, 5.120 milions d'euros a les xarxes energètiques i 1.000 milions d'euros a les telecomunicacions. Els nou projectes hauran d'estar acabats abans de l'any 2030 i seran cofinançats per la Unió Europea.
Connectar ports i aeroports amb la xarxa ferroviària
Segons la Comissió Europea, la xarxa permetrà la connexió de 94 ports europeus amb línies ferroviàries i carreteres i l'enllaç per ferrocarril de 38 aeroports clau amb grans ciutats. A més, també es convertiran 15.000 quilòmetres de vies ferroviàries en línies d'alta velocitat i es realitzaran 35 projectes transfronterers. L'acord entre el Parlament Europeu i el Consell inclou en la xarxa principal els ports de Barcelona, Tarragona, València, Palma, la Corunya, Algesires, Bilbao, Cartagena, Gijón, Huelva, Las Palmas, Sevilla i Tenerife. En el cas del Corredor Mediterrani s'ha aprovat que els trams inclosos en la xarxa bàsica siguin quatre: Algesires-Bobadilla-Madrid-Saragossa-Tarragona; Sevilla-Bobadilla-Múrcia; Cartagena-Múrcia-València-Tarragona; Tarragona-Barcelona-Perpinyà. A més també s'han inclòs alguns projectes específics com la connexió ferroviària entre València, Tarragona i Barcelona, aquesta última i Perpinyà i el port de Barcelona.