El Banc del Temps de Cambrils arriba a les 1.000 hores d'intercanvi aquest 2013
![]() |
Membres del Banc del Temps de Cambrils. D'esquerra a dreta: Rosa M. Roca, Socorro de la Torre, Justo Muñiz, Antoni Pérez i Montse Manyé |
El Banc del Temps de Cambrils ja ha intercanviat més de mil hores al llarg d'aquest 2013. Ahir al matí, al centre Les Basses, la junta de l'associació feia balanç de la memòria d'activitats d'enguany, acompanyats de la regidora de Relacions Cíviques de l'Ajuntament Laura Mellau i de la tècnica de Relacions Cíviques, Núria Ferrando. Hi van assistir el president del Banc del Temps Antoni Pérez, la secretària Montse Manyé, i els vocals Socorro de la Torre, Justo Muñiz i Rosa M. Roca. La vicepresidència és ocupada per Francesc Mur.
Promoure l'intercanvi de temps
Tal com van explicar ahir, el Banc del Temps és un projecte que funciona sense ànim de lucre que té com a finalitat promoure l'intercanvi de temps entre persones residents al municipi per tal de donar, rebre i compartir habilitats, coneixements i serveis puntuals. Per això, totes les persones poden participar en aquest projecte, ja que tothom té alguna habilitat que pot compartir a canvi del temps d'una altra persona. Tal com va explicar la secretària del Banc del Temps de Cambrils Montse Manyé, "tothom sap fer alguna cosa i tothom pot compartir el seu temps amb els altres. Hi ha gent que sap cuinar molt bé, d'altres que saben cosir, d'altres que poden fer petites reparacions de bricolatge o gent que pot fer classes d'algun idioma o d'informàtica. Fins i tot hi ha gent que s'ofereix per fer companyia a la gent gran, per treure a passejar el gos o per regar les plantes. Tots tenim les nostres habilitats. La gent que vol apuntar-se al Banc de Temps ve aquí i ens explica què ofereix i què demana. Tenim un llistat d'usuaris amb el seu contacte que es fa arribar a través del correu electrònic a tots els associats i que es va actualitzant periòdicament".
Actualment, el Banc del Temps que es va posar en marxa l'any 2009 està format per 189 inscrits, un 70% dels quals són dones i, quant a franges d'edats, un 45% tenen menys de 50 anys. Habitualment organitzen diferents xerrades i tallers sobre àmbits ben diversos, així com alguna sortida excursionista. També fan una trobada d'usuaris mensual per tal que la gent es conegui més i tinguin una major confiança a l'hora d'afavorir els intercanvis de temps. El sistema de funcionament es fa a través d'uns talonaris que comptabilitzen les hores dedicades a una altra persona, així com les hores de temps que s'han rebut.
La regidora de Relacions Cíviques Laura Mellau, va valorar molt positivament la xifra assolida i va explicar que el Banc del Temps pot fer un reforç puntual dinserció en la comunitat molt significatiu, en moments de vulnerabilitat com lactual. "Cal ser conscients que cada hora significa un lligam de relació, un sentiment damistat, un moment de sentir-se cuidat, que és el que permet fer sostenible el projecte del Banc del Temps", va destacar Mellau. Per la seva banda, Antonio Pérez, president de lassociació del Banc del Temps, recentment constituïda, va afirmar que el seu lema és "no cal ser rics, sinó tenir allò suficient per viure. És el que intentem transmetre, ja que sovint es poden arreglar moltes coses ajudant als altres. El Banc del Temps no és un "trueque" de tu a tu, sinó de tots i entre tots. És una filosofia de vida".
Propostes de futur
Pel que fa a les perspectives de futur, Laura Mellau va avançar, ahir que la intenció és impulsar un projecte de Banc del Temps entre els joves i també a nivell escolar. Per això, Mellau va demanar la col·laboració de la gent de l'associació per tal de trobar fórmules que motivin el jovent a compartir una part del seu temps a través de les seves habilitats i coneixements vers els altres.
Properes xerrades del Banc del Temps de Cambrils
A banda dels serveis que sintercanvien, el Banc del temps organitza tallers, trobades i xerrades com la que es farà el proper dijous 14 de novembre sota el títol "Tornat jove amb les plantes medicinals i lalimentació saludable", a càrrec dAntoni Pérez, a les 19 hores, al Centre Cívic les Basses.
La següent xerrada, programada pel dia 11 de desembre, serà sobre les vivències duna jove cooperant a líndia de la mà de la Fundació Vicenç Ferrer. A més, també organitzaran una excursió a la cova de la Gralla aquest novembre i un taller de decoració per Nadal.