Cultura

S'inaugura l'exposició "Catalunya bombardejada", amb motiu del 75 aniversari dels bombardejos de la Guerra Civil

Per Berta Ruiz

L'exposició està instal·lada a l'Espai El Pati del Centre Cultural

El passat divendres al vespre, a l'Espai El Pati del Centre Cultural, es va inaugurar l'exposició "Catalunya bombardejada", produïda pel Memorial Democràtic de la Generalitat i, organitzada per l'àrea de Cultura de l'Ajuntament i el Museu d'Història de Cambrils. L'acte va comptar amb la presència de l'alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau–, del regidor de Cultura i Planificació de Ciutat de l'Ajuntament –Francesc Garriga–, del director del Memorial Democràtic de la Generalitat –Jordi Palou-Loverdos–, i del director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí.

75 anys dels bombardejos sobre la població civil

L’exposició pretén fer memòria dels fets ocorreguts ara fa 75 anys quan, durant la Guerra Civil espanyola, es va escollir com a estratègia bèl·lica el bombardeig sobre la població civil. Aquest mètode de guerra practicat, després, durant la Segona Guerra Mundial, va ser especialment dur sobre Catalunya, amb molts municipis afectats. A l’exposició es poden conèixer aquestes conseqüències a diferents punts de la rereguarda republicana, mentre que, per altra banda, la mostra també se centra en els bombardeigs sobre les centrals hidroelèctriques iniciats al febrer de 1937 i que es van concentrar a diferents poblacions dels Pirineus.

55 atacs a Cambrils i 11 víctimes mortals

A Cambrils, en total van ser 55 atacs que van provocar 11 víctimes mortals i més d’una vintena de ferits. Tal com va explicar el regidor de Cultura –Francesc Garriga–, aquests dies es commemora el 75è aniversari de l'inici d'aquests atacs. De fet, l'espai que actualment ocupa el Centre Cultural i Ocupacional va ser un dels punts que va ser bombardejat i, a prop, al carrer dels Immolats del Setge es va produir una víctima mortal. "Els bombardejos que es van produir són l'exemple de com en uns segons va canviar la vida de moltes famílies. Aquesta exposició pretén recordar-ho perquè no torni a passar i per saber que una guerra mai soluciona res", va dir Garriga. En aquest punt, el regidor de Cultura va explicar que aquest també era un acte de record a les 11 persones cambrilenques que van morir al llarg dels 18 mesos de bombardejos a Cambrils. De fet, es va fer el lliurament d'un petit record als seus familiars. En representació de tots ells, Maria del Carme Pascual va agrair aquest acte de record i va explicar que el seu avi patern va morir, als 53 anys, quan va caure una bomba prop de l'estació del tren just quan anava cap a casa seva, situada al carrer de Barcelona.

Per la seva part, el director del Memorial Democràtic de la Generalitat –Jordi Palou-Loverdos– va explicar que aquesta exposició és un record a totes les poblacions que van patir bombardejos, a les víctimes i a les seves famílies. També va lloar l'esforç i la determinació que va fer la població civil –especialment dones, vells i nens– per intentar salvar moltes més vides amb la construcció dels refugis. Finalment, l'alcaldessa va agrair la tasca realitzada pel Memorial Democràtic per recordar els fets del passat i per tenir-los ben presents per evitar que tornin a passar.

La mostra "Catalunya bombardejada" estarà instal·lada a l'Espai El Pati del Centre Cultural fins el proper 28 de novembre dins els actes del cicle "Ports, camins i trens. Cambrils nus històric de comunicació", organitzats per l’Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils.

Gent que va viure els bombardejos i familiars van assistir a l'acte d'inauguració

Maria del Carme Pascual va adreçar unes paraules en nom dels familiars de les víctimes dels bombardejos a Cambrils

Comenta aquest article