Informació general

Jordi Teixidó, del seminari Taifa,"l'objectiu de la Sobirania Econòmica és tenir una societat no capitalista"

Per Lluís Rovira i Barenys

Viki Soldevila i Jordi Teixidó, en la xerrada d'ahir a la tarda al Centre Cultural

La Sobirania Econòmica va ser l'eix, ahir al Centre Cultural, de la segona de les xerrades que formen part del cicle Independència per a canviar-ho tot, organitzat per la CUP i Arran. Jordi Teixidó i Viki Soldevila, del Seminari d'Economia Crítica Taifa, van ser els encarregats d'exposar tot un seguit d'idees al voltant de la sobirania econòmica, un model alternatiu al capitalisme actual però sense una proposta concreta.
Segons va explicar Jordi Teixidó, "l'objectiu nostre és reflexionar sobre un model alternatiu, no proposar-lo". Referent a aquest model alternatiu econòmic que hauria d'acompanyar al procés d'independència, els dos ponents van donar-ne unes quantes pistes, "l'objectiu del procés és tenir una societat no capitalista, una societat sense classes. La propietat dels mitjans de producció no pot ser privada. La producció, a més, ha de satisfer la demanda social, no els mercats". Tan Teixidó com Soldevila van voler precisar que no estaven defensant un model comunista.

En la seva exposició, els dos conferenciants van mostrar unes gràfiques per mostrar els desequilibris socials en funció de l'economia. Segons van explicar, en uns estudis realitzats l'any 2011, es contemplava que el 8,7% de la població mundial d'adults es reparteix el 83,11% de la riquesa mundial. El mateix estudi realitzat dos anys després, redueix el percentatge de població al 8,4% de la població mundial que es reparteix el 83,3% de la riquesa mundial. Segons van dir, 147 empreses controlen el 40% de la riquesa mundial. En aquest sentit els ponents van ser explícits en demanar una radicalitat democràtica, "no han de ser poques persones les qui decideixin què es produeix. Tenim una societat col·lapsada des del punt de vista econòmic, democràtic i ecològic. Hi ha d'haver un trencament radical de la situació actual per a tenir la sobirania econòmica". L'acte es va cloure amb un debat ben viu entre el públic assistent i els ponents.

Comenta aquest article