Informació general

Desarticulada una banda de lladres especialitzada en sostreure roba dels contenidors

Per Berta Ruiz

Contenidor de roba de l'ONG Humana, ubicat al carrer d'Andalusia, a l'Eixample Platja

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat una banda de lladres especialitzada en sostreure roba dels contenidors de dues ONG instal·lades a diversos municipis del Camp de Tarragona. Concretament, la Unitat d’Investigació i la Unitat de Seguretat Ciutadana de Tarragona van detenir, el passat 29 d’octubre, catorze persones –dotze homes i dues dones d’edats compreses entre els 20 i els 43 anys– de nacionalitat romanesa i veïnes de Tarragona i de Constantí, com a presumptes autores de 83 robatoris amb força –tres d’aquests en grau de temptativa–, d’un delicte de pertinença a organització criminal i de receptació.
 
La detenció és el resultat d’una investigació oberta arran d’un seguit de robatoris amb força a l’interior dels contenidors de roba pertanyents a dues ONG, els d’Humana (Fundación Pueblo para Pueblo) i els de Roba Amiga. Cal precisar però, que, a Cambrils els contenidors de Roba Amiga només estan instal·lats a les deixalleries municipials. Els autors forçaven les portes dels contenidors i la patina per tal d’accedir-ne al seu interior i poder sostreure el material. De la investigació dels Mossos d’Esquadra també es desprèn que els detinguts venien la roba sostreta a un magatzem de Puigdelfí (Tarragonès). Des d’aquest local, es redistribuïa el material sostret al Marroc.
 
El passat 1 de novembre, els detinguts van passar a disposició judicial al jutjat d’Instrucció núm.2 de Tarragona i el jutge va decretar per a tots ells la seva llibertat amb càrrecs. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

L'ONG Humana, una de les perjudicades

Des de l’ONGD Humana han constatat a revistacambrils.cat que aquests robatoris els hi causen un gran perjudici en la seva activitat. Segons ha explicat el responsable del departament de Comunicació d’Humana –Joan Carles Montes–, “podem constatar que hi ha una relació directa entre l’activitat delicitiva d’aquestes persones i la nostra activitat. Des de fa molts anys tenim molts problemes de robatoris a la zona de Tarragona. En nombroses ocasions hem denunciat i hem assistit a judicis. Aquesta gent es posa dins dels contenidors i van treient la roba o bé fan malbé el cadenat o trenquen els contenidors”.

A Cambrils hi ha 15 contenidors d'Humana

Quant a xifres, des d’Humana han facilitat diferents dades compartives. A Cambrils es realitzen dues rutes: una que recorre Cambrils-Riudoms-Mont-roig, on hi ha un total de 26 contenidors entre els tres municipis i, una altra, que fa la ruta Cambrils-L’Hospitalet de l’Infant, amb un total de 29 contenidors entre ambdues poblacions. A Cambrils hi ha una quinzena de contenidors repartits per diferents carrers del municipi. La freqüència de recollida és setmanal. Segons Humana, en tota la setmana passada es van recollir 768 quilos, mentre que aquest passat dilluns es van recollir 2.800 quilos. Per tant, segons Humana, existeix una relació directa “molt evident” amb aquests robatoris produïts.

Les destinacions de la roba

Pel que fa a les destinacions de les peces de roba, Joan Carles Montes ha explicat que aquestes tenen dues destinacions: una part s’envia a les plantes de classificació que Humana té a L’Ametlla del Vallès (Barcelonés) i la resta es ven a empreses de reciclatge. De les peces enviades a les plantes es distribueixen de la següent manera: un 12% de la roba classificada es destina a les 28 botigues de segona mà d’Humana –a Catalunya n’hi ha 11 a Barcelona i una a L’Hospitalet de Llobregat–; un 48% de les peces classificades s’envia a l’Àfrica a través d’entitats col·laborades per a ser venudes a preus baixos a comerciants locals amb l’objectiu d’impulsar l’activitat econòmica; al voltant d’un 32% de la roba es troba en un estat que no permet la seva reutilització i aquesta es ven a empreses de reciclatge tèxtil, mentre que el 8% restant es destina a centres de tractament de residus, perquè no es pot reutilitzar ni reciclar i s’incinera. Tot plegat, segons Montes, suposa que al 92% de tota la roba recollida per Humana se li dóna una segona vida.

Amb la venda de la roba, Humana obté recursos econòmics propis que es destinen a finançar la pròpia fundació, a finançar projectes de cooperació a països de l’Àfrica i a finançar projectes de caire social. A la zona de Tarragona, Humana intervé en dos projectes, un a Montblanc i un altre a Valls.

Comenta aquest article