Cultura

Anna Marquès, directora del festival Memorimage: "La preservació del patrimoni fílmic i el seu ús en les pel·lícules continua sent el nostre leitmotiv"

Per Berta Ruiz



Cartell del VIII Memorimage Festival Internacional de Cinema de Reus
Aquest vespre es donarà el tret de sortida a la 8a edició del Memorimage Festival Internacional de Cinema de Reus. Memorimage és un certamen cinematogràfic enfocat en aquelles pel·lícules que incorporen imatges d’arxiu en moviment. Una aposta per la recuperació i la conservació del patrimoni audiovisual. En aquesta edició, que se celebrarà del 6 al 9 de novembre a Reus, el festival compta amb un ampli programa de projeccions i activitats paral·leles adreçades a tots els públics com el MemoriJove, el MemoriXics, el MemoriReus, l’activitat Com es va fer.. o les dues exposicions programades enguany. Per començar, avui a les 21 hores al Teatre Bartrina, tindrà lloc la cerimònia d’inauguració on es projectarà el film Buda. L’illa del Delta.

Novetats de l'edició d'enguany

Per conèixer més detalls de l’edició 2013, revistacambrils.cat ha contactat amb la directora artística de Memorimage –Anna Marquès– qui ha apuntat algunes novetats i ha fet balanç de l’evolució d’aquest certamen. Una de les principals novetats dins de la secció MemoriReus –pel·lícules amb temàtica i/o producció al Camp de Tarragona–, segons ha comentat Marquès és que, “aquest any hem programat un elevat nombre de curtmetratges dins d’aquesta secció, ja que hi ha molts participants de l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona. A més, una altra novetat d’enguany, és que MemoriXics, la secció de cinema familiar perquè pares i fills descobreixin junts la història del cinema, –que aquest any protagonitza Charlot–, canvia d’horari i es farà el dissabte a la tarda, a les 17 hores al Teatre Bartrina”.

El medi ambient com a temàtica principal

Quant a la principal temàtica de les obres presentades enguany, Anna Marquès ha explicat que, “com cada any, ens trobem una temàtica que impera per sobre de les demés i, enguany, és el medi ambient. Això no ha estat planejat així, però és una conclusió després de visionar desenes i desenes de pel·lícules. De fet, hi ha cinc títols dedicats a la preservació, el paisatge i l’evolució de la natura. A la cerimònia inauguració veurem Buda, l’illa del Delta, mentre que a la cloenda visionarem Cròniques de la Sènia. En d’altres seccions tindrem títols com, Entre el cel i la terra, sobre els Aiguamolls de l’Empordà; Montjuïc, la muntanya odiada de Barcelona; i Parlem de Salou, sobre l’evolució d’aquest poble costaner. A banda, la programació internacional tracta de dos temes molt diferents: per un costat, la trobada setmanal que celebren la reina d’Anglaterra Isabel II i el seu primer ministre des de fa 40 anys i la cançó jueva Hava Nagila, una melodia que a tothom li sona, i ningú no sap d’on surt”.

Recuperació i conservació del patrimoni audiovisual

Un dels objectius del festival és la recuperació i la conservació del patrimoni audiovisual que es pot trobar als arxius fílmics. Al llarg de les darreres edicions, “l’evolució de Memorimage ha estat l’evolució natural de qualsevol esdeveniment cultural. Les edicions i els seus resultats mostren un camí, any a any, pots anar ajustant per tal que el festival sigui més conegut, tingui més ressò, es consolidi més i molta més gent en gaudeixi. Memorimage ha passat a ser un festival internacional, a fer presentacions i col·loquis a les projeccions i hem aconseguit complicitats i col·laboracions que agraïm molt i de les quals ens sentim orgullosos. La preservació del patrimoni fílmic i el seu ús en les pel·lícules continua sent el leitmotiv d’aquest festival i, en conseqüència, les obres que projectem han de contenir una part necessària per la narració de la història”, ha manifestat Anna Marquès.

L’actual directora artística del festival ha valorat positivament l’evolució del certamen. “Aquesta edició és el meu cinquè any com a directora artística, de la qual cosa em sento molt honrada i orgullosa. Crec que durant aquestes cinc edicions hem treballat molt per trobar la veu i el to del festival. Volem que el públic conegui i parli amb directors, productors i documentalistes, volem varietat i qualitat en la programació, volem abastar els màxims segments de públic possible i, sobretot, volem que sigui un festival únic, reconegut, i de la ciutat de Reus. I continuem volent més públic, més convidats, més pel·lícules i quan puguem recuperarem les jornades professionals dedicades a la preservació de l’arxiu audiovisual”.

Finalment, davant d’aquesta 8a edició que s’enceta avui, Marquès ha afirmat que, “estem convençuts que podrem comptar amb el nostre públic de cada any i creiem que aconseguirem arribar a nous espectadors. Lector, no et perdis el Memorimage!”.

Comenta aquest article