Informació general

El moviment Avancem es presenta a Cambrils com una alternativa de canvi, progressista i a favor del dret a decidir

Per Berta Ruiz

Un moment de l'acte de presentació d'Avancem, ahir al vespre, a càrrec d'Anna Peláez. Al darrere, d'esquerra a dreta: Joan Ignasi Elena, Jordi del Río, Núria Ventura i Fabián Mohedano

El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, l’acte de presentació del moviment Avancem – Espai Socialista. Aquest acte es va veure clarament marcat per la decisió del PSC del Camp de Tarragona de demanar a l’executiva nacional la creació d’una comissió que gestioni el PSC de Cambrils. De fet, totes les persones que van intervenir a la presentació van mostrar el seu suport als membres de l’executiva local i també van deixar palesa la seva sorpresa davant la decisió del PSC del Camp de Tarragona.

Anna Peláez: "
Tenim la consciència ben tranquil·la"

La primera secretària del PSC de Cambrils –Anna Peláez– va encetar el seu discurs defensant el moviment Avancem afirmant que, “estic convençuda que un front d’esquerres ha d’actuar per frenar la barbàrie de CiU i del PP. Crec que a tots nosaltres ens uneix més del que ens separa i hem d’unir forces més enllà de les sigles. Avancem ha d’aglutinar l’espai socialista que no se sent a casa seva dins del partit”. En aquest punt, Peláez va manifestar que va haver de canviar el discurs, un dia abans, després d’assabentar-se de la decisió de la Federació del PSC del Camp de Tarragona, “amb uns arguments tan febles que ofenen i sense trucades prèvies. Som una junta legítima i democràtica –que va guanyar a la candidatura oficial–, perquè nosaltres creiem en els processos democràtics i perquè la militància va exercir el seu dret a votar. Estic bé a nivell personal i tot l’equip també perquè tenim la consciència ben tranquil·la. Aquest és un fet molt greu, però no em treu la il·lusió dels meus ideals i de treballar pels altres. Crec en la política per transformar la societat i en la força de la gent d’esquerres”. Després de les seves paraules, una part del públic assistent es va aixecar de les seves cadires per aplaudir la primera secretària del PSC de Cambrils. A continuació es van anar succeint les diferents intervencions.

Jordi del Río, membre de l’executiva del PSC, va explicar que “hem de treballar per la qualitat de la democràcia, perquè o és de qualitat o no és democràcia. Espero que dilluns tinguem explicacions del que ha passat a Cambrils”.

Fabián Mohedano del Moviment Laic i Progressista va dir que, “Avancem ha de servir per articular l’espai progressista, fomentar  l’intercanvi i el diàleg. Som una eina d’oxigen i d’agregació, una alternativa a la dreta”.

Núria Ventura, diputada al Parlament del PSC per les Terres de l’Ebre i exalcaldessa d’Ulldecona va explicar que, “independentment de les sigles compartim valors i model de societat i això ho hem de primar per damunt de tot: la unitat de l’esquerra per canviar el poble i el país”.

Josep Andreu (ERC), alcalde de Montblanc i diputat al Parlament va afirmar que “és en els moments difícils quan es forja la gent, els ideals i les col·lectivitats. A ERC també vam viure un procés molt traumàtic i ens hem regenerat. Hem de posar el país per davant dels partits, el país ho demana i s’ho mereix”.

Pere Estadella com a representant de la Taula pel Suport a l’Educació de Cambrils va explicar les diferents accions que s’han dut a terme a Cambrils d’ençà que es van suprimir una desena de programes educatius.

Jordi Salvador, secretari general d’UGT a Tarragona va manifestar que “ens falten referents polítics de veritat. La gent està molt emprenyada i desil·lusionada. Ens cal democràcia per poder decidir, ens cal una política que s’impliqui en l’àmbit públic i ens cal una sobirania política per damunt de l’economia, perquè l’actual sistema no ens val”.

Jordi Barberà de la CUP Cambrils va felicitar un moviment com Avancem que, “vol avançar en l’àmbit social i en el dret a decidir de Catalunya. Hem d’utilitzar la democràcia (el Parlament) per traduir les lluites sectorials del carrer. Tampoc creiem que l’alternança en el govern pugui canviar les condicions de la democràcia, perquè l’1% de la societat són les elits que prenen les decisions i la resta, les acatem. Necessitem un canvi de sistema”.

Joan Ignasi Elena, exalcalde de Vilanova i la Geltrú i líder d’Avancem va centrar la seva intervenció en els tres eixos fonamentals d’aquest moviment: “
necessitem un polític de baix cap a dalt. En primer lloc, l’esquerra ha de tenir un discurs nítidament d’esquerra, d’alternativa i de canvi; en segon lloc hi ha d’haver una regeneració política amb més transparència, més autenticitat, una lluita ferotge contra la corrupció i més participació social i, en tercer lloc, el dret a decidir com a punt de trobada de totes les forces d’esquerra. No pot ser que la qüestió nacional divideixi a l’esquerra. Totes les esquerres han de tenir la vocació d’estimular el dret a decidir”.
Finalment, per cloure l’acte, Anna Peláez va dir: “continuarem en la lluita perquè ‘son pocos y cobardes’”.

Públic assistent a l'acte que va aixecar-se per aplaudir les paraules d'Anna Peláez

Comenta aquest article