Els alumnes cambrilencs participaran al taller educatiu "Descobrim el món a 4 potes" amb gossos ensinistrats
![]() |
Imatge del taller amb gossos que es va fer ahir al matí amb alumnes de primer de l'escola Joan Ardèvol |
Els alumnes de primer de Primària de lescola Joan Ardèvol van rebre, ahir al matí, una visita molt especial a la seva aula, la del Croqueta i la Poma, dos gossos de teràpia ensinistrats que formen part del projecte Descobrim el món a 4 potes. Es tracta dun taller deducació per al desenvolupament adreçat als escolars cambrilencs de primer i de segon de Primària, a càrrec de lAssociació de Teràpia i Activitats Assistides amb Animals 4 Potes. Ahir al matí tenia lloc la roda de premsa de presentació amb la regidora de Relacions Cíviques i Cooperació Laura Mellau, el director de lescola Joan Ardèvol Enric Masdeu, Montserrat Carrión i Anabel Folch de lAssociació de Teràpia i Activitats Assistides amb Animals 4 Potes i el representant de lONGD El Sueño de la Campana, Fernando Bermejo.
Educació per al desenvolupament a través dels gossos de teràpia
Tal com van explicar Montserrat Carrión (veterinària) i Anabel Folch (psicòloga), el projecte té un format de taller on sincideix en lEducació per al Desenvolupament dins del context escolar i es treballen diferents temes com leducació en valors, el coneixement del món, la diversitat, la integració, la immigració, leducació per a la pau o els Drets dels infants i els Drets Humans. Per fer-ho possible, els gossos són els protagonistes de diverses històries. Concretament, el Croqueta és un gos viatger del món que recorre diferents països com el Senegal per treballar el tema de la immigració, a Nicaragua per tractar el treball infantil i la falta de recursos econòmics i a Itàlia, on el gos coneix un nen que va en cadira de rodes, per tal dabordar làmbit de les discapacitats físiques. Durant les sessions, les monitores també projecten un audiovisual sobre la història de vida daquests tres infants que viuen a diferents punts del planeta i, al final del taller es proposa fer un dibuix als infants perquè plasmin tot el que han après. A banda, durant tota lactivitat, els alumnes que ho desitgin poden tenir un contacte directe amb els gossos, poden tocar-los, pentinar-los i parlar amb ells.
Cal destacar que el Croqueta i la Poma són gossos de teràpia. El gos de teràpia és un element dinamitzador de la història que interactua amb els nens de manera afectuosa. La finalitat és afavorir la motivació i la implicació dels alumnes. Tal com va comentar Montserrat Carrión, els gossos de teràpia ajuden a millorar, en molts casos, les capacitats daquells nens que pateixen algun tipus de trastorn com lautisme, el TDH (hiperactivitat) o amb algun tipus de deficiència psíquica.
Un projecte impulsat per l'ONGD El Sueño de la Campana
La regidora Laura Mellau va comentar que aquest projecte neix de la proposta realitzada per lONGD El Sueño de la Campana i que, des de làrea de Cooperació i Solidaritat de lAjuntament centren els seus esforços en leducació i la sensibilització. Per la seva part, Fernando Bermejo va comentar que un dels projectes que du a terme El Sueño de la Campana a Nicaragua és el practicum de cooperació amb la URV, on els professors fan les seves pràctiques a escoles nicaragüenques. Allí va néixer la idea de fer un taller de sensibilització amb lobjectiu que la canalla dallà aprengui a cuidar els animals, ja que estan molt desprotegits i maltractats. A Nicaragua es van recollir dos gossos del carrer, es van ensinistrar i es va treballar aquest projecte a les escoles amb molt dèxit. A partir daquí, segons Bermejo, es va plantejar aquesta mateixa idea de treball per als escolars cambrilencs. Sobre aquest projecte, el director de lescola Joan Ardèvol Enric Masdeu va explicar que és important que els alumnes siguin sensibles en latenció a la diversitat i millorin les seves capacitats comunicatives a través d'un taller tan interessant i emocionant com aquest amb els dos gossos.
El projecte ja té programats un total de 18 tallers que saniran fent al llarg del curs amb alumnes de primer i segon de Primària de tots els centres cambrilencs.