Informació general

S'aproven inicialment les ordenances fiscals per a l'any 2014 amb els vots en contra dels regidors de l'oposició

Per Cristina Sierra

Els regidors del PSC, ahir, durant el ple ordinari

En la sessió plenària celebrada ahir al matí es van aprovar inicialment les ordenances fiscals per a l'any 2014. El regidor d'Hisenda –Ramon Llobet–, com ja va fer durant la roda de premsa prèvia al ple, va destacar el fet de poder presentar amb antel·lació les ordenances i va agrair el personal d'Hisenda la seva coordinació a l'hora de treballar en aquest tema. Llobet va anunciar que la proposta inicial contempla congelar l'Impost de Béns Immobles (IBI), l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE), l'impost de circulació i la taxa de recollida d'escombraries. També es congelaran l'impost sobre l'increment del valors de terrenys de naturalesa urbana i l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO). Per altra banda, la resta de taxes –prestació de serveis urbanístics, expedicions de documents, llicència de taxi i altres vehicles de lloguer i aprofitament especial de béns de domini públic–, s'incrementaran un 4,5%, xifra establerta en el Pla de Sanejament.

El portaveu del NMC –Oliver Klein– va anunciar que presentarien una sèrie de propostes a les ordenances, abans que s'aprovin definitivament. Klein va denunciar que hi ha alguns impostos que sí es congelen però d'altres que "seguiran creixent". El portaveu del NMC va manifestar que les taxes com la llicència d'obertura d'establiments, l'ocupació de la via pública o la taxa de vehicles en via pública s'incrementaran un 4,5%.

El PSC considera que l'augment de taxes no ajuda a l'emprenedoria

Per la seva part, el portaveu socialista –Robert Benaiges– també va anunciar que el grup presentarà una sèrie de propostes amb l'objectiu d'arribar al "màxim consens". Benaiges va criticar les taxes que s'incrementen un 4,5% i que fan referència a l'obertura de nous comerços. "L'objectiu d'ajut a la emprenedoria seria congelar les taxes, no incrementar-les. Les propostes afecten de manera molt important a les butxaques dels emprenedors. No podem estar d'acord amb aquestes taxes que afecten el sector de l'emprenedoria local".

Acte seguit, Benaiges va comentar les diferents taxes que s'inclouen en la proposta d'ordenances i va proposar que es fessin comparatives entre les taxes d'enguany i les previstes per l'any vinent. "Em sembla una exageració pagar 80 euros per presentar un document sobre les transmissions de llicències", va apuntar. El portaveu socialista també va destacar els increments que hi hauran en alguns serveis relacionats amb Benestar Social, com el Gripau Blau o el programa Minuts Menuts. "Les quotes del Gripau Blau passen de 38 a 100 euros anuals. La Generalitat deixa de subvencionar els Minuts Menuts i cobrem pel servei", va lamentar.

La regidora de Benestar Social –Lluïsa Rom– va explicar que el servei del Gripau Blau costarà 10 euros al mes. "És una pujada important i el contracte ens costa més de 30.000 euros", va apuntar. Sobre el programa Minuts Menuts, la regidora va manifestar que han ajuntat el programa amb el servei dels Saltirons –un servei que ja es paga–. "Si tenim un servei que la Generalitat ens el finança un 100% i ara ens ho treuen, hem de ser curosos a l'hora de tirar endavant el servei. Amb la quota d'inscripció no es cobreix ni un 20% del cost real del servei", va justificar. Finalment, les ordenances fiscals es van aprovar inicialment amb els vots a favor de l'equip de govern i els vots en contra dels partits de l'oposició.

L'Ajuntament haurà de concertar un préstec de 3,9 milions d'euros per pagar els proveïdors amb factures pendents a 31 de maig de 2013

Durant la sessió plenària també es va donar compte del Pla de Pagaments als proveïdors amb factures pendents fins a 31 de maig d'enguany. El regidor d'Hisenda va explicar que el total de factures acceptades ascendeix a 4.456.723,44 euros i que Generalitat, dins el seu Pla de Pagament, ha inclòs una sèrie de quantitats pendents de liquidar amb l'Ajuntament de Cambrils que ascendeixen a 534.320,96 euros. Per fer efectiu aquest pla, el consistori haurà de concertar un préstec de 3.922.402,48 euros per fer efectiu el pagament. Recordem que el consistori va decidir acollir-se al Reial Decret 8/2013
per poder cobrar els convenis i factures pendents que té la Generalitat amb l'Ajuntament i, per altra banda, per poder liquidar les factures pendents que té el consistori amb els proveïdors.

En aquest punt, el portaveu socialista va preguntar quina "necessitat té l'ajuntament d'acollir-nos en aquest decret. No ho entenc molt bé. No tenim aquests diners per poder pagar els proveïdors? Per què ens hem d'acollir a aquest decret quan tenim els millors pressupostos? L'alcaldessa, per la seva part, va respondre a Benaiges: "els pressupostos estan ben fets".

Aprovació del nou Pla d'Ajust

Un altre punt que es va aprovar durant el ple ordinari va ser el nou Pla d'Ajust segons el Reial Decret 8/2013. L'interventor municipal –Alberto Viñes– va explicar que el pla genera unes amortitzacions a les quals s'han de fer front i la revisió del document es modifica a la baixa en quant a ingressos i despeses de capital. "Es parteix de quantitats més assequibles", va afirmar. Per la seva banda, l'alcaldessa va anunciar que l'economia municipal està millorant. "No a la velocitat que ens agradaria però sí que està millorant", va apuntar. Els grups de l'oposició, per la seva banda, van manifestar que s'abstindrien en aquest punt. El nou Pla es va aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern.

Comenta aquest article