Informació general

La Generalitat anuncia que abans de finals d'any pagarà el deute de 600 milions d'euros que té amb els ajuntaments

Per Redacció

Façana de l'Ajuntament de Cambrils

La Generalitat va anunciar, ahir, a través de la vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, que abans que acabi l'any eixugarà el deute de 600 milions d'euros que té el Govern de la Generalitat té amb els ajuntaments catalans. Segons va explicar Ortega, "a més dels imports que els ens locals rebran del Mecanisme del Fons de Proveïdors, el Govern de la Generalitat utilitzarà el seu Fons de Liquiditat Autonòmica per pagar el deute amb el món local. Així, la pràctica totalitat dels ens locals que no acabin rebent els deutes que la Generalitat hi tenia mitjançant el mecanisme financer de l’Estat, els rebran directament de la Generalitat abans de finalitzar l’any".
 
Transferències en els propers dies
 
La vicepresidenta, que va fer aquest anunci durant la seva intervenció en el ple del Consell de Governs Locals, va assegurar que ja estan programades transferències a 619 ajuntaments de Catalunya que en els propers dies rebran pagaments de, com a mínim, un terç de tots els imports pendents de la Generalitat. Així mateix, Joana Ortega va destacar que, durant els mesos de novembre i desembre, el Govern prioritzarà els pagaments de la resta de deute amb el món local que quedi fora del mecanisme de pagament a proveïdors, si no hi ha res que ho impedeixi. La vicepresidenta va qualificar aquest anunci com "una de les millors notícies a curt termini que podíem donar al món local".
 
La vicepresidenta va agrair a les entitats locals el seu suport a les institucions del país. Així mateix, va felicitar el president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, que va ser escollit nou president del Consell de Governs Locals, que és l’òrgan de relació entre el món local i la Generalitat. El president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Xavier Amor, en serà el vicepresident.
 
En el Consell de Governs Locals estan representats els municipis i les vegueries de Catalunya de manera proporcional a la població i el territori. Té com a funcions participar en la tramitació parlamentària de les iniciatives legislatives que afecten les administracions locals i defensar l’autonomia local davant les diverses institucions que tenen la competència de garantir el respecte d'aquest principi constitucional i estatutari. Les dues entitats municipalistes, ACM i FMC, s’alternen en la presidència del Consell cada dos anys.

Comenta aquest article