Cultura

Els bastoners envaeixen els carrers del Barri Antic en la 5a Festa Bastonera

Per Berta Ruiz

Actuació del grup Dansa de la Todolella dins la 5a Festa Bastonera de Cambrils

Els carrers del Barri Antic van ser l'escenari, aquest passat dissabte a la tarda, de la 5a edició de la Festa Bastonera. Les sis colles convidades –el Ball de Bastons de l'Associació Sal-i-Ou de Salou, els Bastoners de Gràcia de Barcelona, els Bastoners de l'Esbart Reus Dansa, el Ball de Bastons de Banyeres del Penedès, el Ball de Bastons de l'Espluga de Francolí, i la Dansa de la Todolella (Els Ports, País Valencià)– no van faltar a la cita i, juntament amb els amfitrions, el Ball de Bastons de Cambrils, van protagonitzar una festa molt vistosa i animada que va aplegar un nombrós públic al llarg de tot el seu recorregut.

Uns 170 bastoners participants

En total, van ser uns 170 bastoners que van iniciar les seves demostracions a la plaça d'Espanya i van seguir pel carrer de l'Hospital, la plaça de Marianao, el carrer de les Creus, el carrer Major, el carrer del Cardenal Vidal i Barraquer i novament la plaça d'Espanya on, es va fer la ballada final. En aquest mateix indret, es va fer el torn de parlaments a càrrec de l'alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau– i del president del Ball de Bastons de Cambrils –Eduard Pellicer– qui va tenir un record pel desaparegut Sisco Mas –mort aquest passat mes d'agost–, bastoner i un dels mestres dels actuals bastoners cambrilencs. Des de la colla local, el van voler homenatjar dedicant-li la festa d'enguany. En aquest acte també es va fer l'entrega dels obsequis a les colles participants i, després, a la nit, va seguir la festa amb un sopar de germanor al parc del Pinaret, on s'hi van aplegar unes 220 persones, entre bastoners i acompanyants.

Valoració molt positiva

El president del Ball de Bastons de Cambrils –Eduard Pellicer– feia una valoració molt positiva d'aquesta cinquena edició de la Festa Bastonera. "Estem molt contents de com va anar la festa, tot dins de les previsions. Van venir totes les colles anunciades i vam comptar amb molta participació per part dels bastoners cambrilencs, ja que es van formar tres quadres de petits, és a dir, 24 bastoners, i dos quadres de grans, és a dir, 16 bastoners. En total n'érem una quarantena. Per a nosaltres la Festa Bastonera és el plat fort de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí", ha comentat Pellicer.

Com a anècdota de la jornada, cal destacar que el Comando Llobarro va penjar una estelada gegant a una de les façanes principals de la plaça d'Espanya, la qual va presidir tota la festa i va ser retirada quan van finalitzar els actes.

Comenta aquest article