Cultura

Els gegants cambrilencs, presents a la gran exposició sobre el món geganter inaugurada a Lilla

Per Lluís Rovira i Barenys

L'exposició gegantera es va inaugurar el passat dimecres 14 d'agost

El món geganter cambrilenc forma part de l'exposició que es pot visitar al local del Casal de Lilla, pedania de Montblanc, des d'aquest passat dimecres i fins el proper 26 d'agost, en horari de 6 a 2/4 de 9 del vespre. Es tracta d'una gran exposició sobre el món geganter que conté un centenar de reproduccions de gegants i nanos de diferents poblacions de Catalunya, País Basc, Navarra, Aragó, ... L'exposició també conté fotografies del món geganter així com cartells, pins, llibres, punts de llibre, tots ells relacionats amb gegants i nanos. Aquesta exposició ha estat promoguda pel col·leccionista i artesà Xabier Lete i compta amb la col·laboració especial de l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya.
La inauguració d'aquesta exposició es va fer aquest passat dimecres i va comptar amb la presència del cambrilenc Josep-Lluís Carod-Rovira, que moments abans havia fet el pregó que encetava els actes de la Festa Major de Lilla.

Fotos i reproduccions de gegants de Cambrils

Les reproduccions de les figures dels quatre gegants cambrilencs formen part d'aquesta exposició. A banda, també es reprodueixen dues fotografies antigues, una d'abans de la guerra i l'altre de després, de gegants cambrilencs. La presència cambrilenca es completa amb els punts de llibre amb les il·lustracions dels gegants i nanos de Cambrils i amb algun prospecte de gegants d'alguna de les trobades geganteres que s'han fet a la nostra població.
En una monitor que forma part de l'exposició, a més, es projecta el muntatge audiovisual amb fotografia i música, fet per Revista Cambrils Audiovisuals en motiu de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí de l'any 2009.

Lilla, un seguici geganter espectacular

Segons ha explicat l'impulsor de l'exposició, Xabier Lete, a Revista Cambrils Diari Digital, Lilla té 24 figures geganteres i disposa d'una població de 84 persones censades. Disposa de 3 gegants, 2 gegantons i 19 nanos. Algunes d'aquestes figures han estat restaurades, d'altres han estat donacions i una bona part han estat construïdes pel propi Xabier Lete que és qui també es va encarregar de recuperar algun dels gegants malmesos. Precisament el proper 25 d'agost, dia de la Festa Major en què es fa el seguici amb totes les figures, s'estrena la geganta Aurèlia i el petit Barrufet i també s'estrena el pasodoble Via Aurèlia, dedicat a la nova geganta i compost per Josep Magriñà. Aquest acte compte amb 'apadrinament dels Veguers de Montblanc.

Comenta aquest article