Informació general

Balanç de dos anys de govern de CiU, PP i la PLIC a Cambrils: "Endarrere, #comelscrancs" (text íntegre)

Aquest document és un informe exhaustiu que, de manera diàfana, relaciona totes les retallades, el tancament d’equipaments i de serveis, els projectes inacabats, les promeses no complides, les grans mentides i les vergonyes de l’actual govern de dretes de Cambrils. En definitiva, fa balanç dels primers dos anys del mandat 2011-15 a l’ajuntament.

No és un informe d’opinió o de debat

És la constatació pura i simple de la realitat de l’acció de govern a meitat de mandat. Cadascun dels elements que inclou és fàcilment comprovable a la documentació oficial del propi ajuntament o d’altres mitjans públics: el PSC n’ha fet denúncia constant als plenaris, a les comissions informatives i òrgans de control, i als mitjans d’informació.

No hem volgut destacar-ne un sobre l’altre

La importància de cada espai perdut, de cada servei eliminat o retallat, depèn de la valoració que els ciutadans de Cambrils en podrien fer individualment. La valoració que en podem fer nosaltres com a partit polític és la següent: si ens heu volgut escoltar al llarg d’aquests dos anys de desgràcies, hem repetit i repetirem les vegades que calgui, que hi ha una altra manera de fer les coses. Que l’excusa del deute és la que donen els mals governants quan no saben què fer o no en tenen ganes de fer res. Que l’argument de la “ruïna” de l’ajuntament és mentida, només cal que us fixeu en el què fan altres municipis en situació molt pitjor que la de Cambrils.
En definitiva, que amb aquest govern anem endarrere com els crancs.

EDUCACIÓ

A dia d’avui, a Cambrils hi ha més de 3.200 estudiants d’infantil, primària i secundària que estudien en centres públics, i una comunitat educativa articulada que participava activament en el disseny de les estratègies educatives de la ciutat a través del Pla Educatiu de Ciutat (PEC) de Cambrils, un projecte integral d’educació referent en el país i en el sector educatiu. En només dos anys l’educació a Cambrils és un erm, desolació. L’educació pública -en mans del PP-  és una de les partides que més ha rebut l’impacte de les retallades d’aquest govern de dretes que incentiva la desigualtat educativa; d’una regidora amb dedicació exclusiva que diu que, a dreta llei, només li correspon pagar factures de llum i aigua. Ens hi rebel.lem! Ara més que mai, en aquest context de crisi dura i profunda, s’ha d’apostar per donar recursos a l’educació dels fills dels ciutadans de Cambrils.
Ells ho entenen d’una altra manera.
- L’àrea d’Educació ha vist reduït el seu pressupost més d’un 20% en dos anys.
- S’han suprimit fins a la mínima expressió les subvencions a les AMPES de les escoles.
- S’ha suprimit l’aportació municipal de beques de menjador i s’ha retornat la competència al consell comarcal.
- S’ha suprimit el programa d’educació ambiental Encambrila't de les escoles.
- S’ha suprimit el programa de creativitat i expressió a les escoles.
- S’ha suprimit el programa de reflexologia podal a les escoles.
- S’ha suprimit el taller de català per alumnes nouvinguts.
- S’han suprimit les activitats de l’Escola Municipal de Música per alumnes infantil.
- Ja no s’edita la Guia Educativa de Cambrils.
- S’han suprimit els cursos d’estiu de la URV i s’ha deixat la col.laboració amb l’antena del coneixement de la URV en la mínima expressió.
- PEC projecte educatiu de ciutat ELIMINAT!
- S’han suprimit 4 llocs de treball de conserges a les escoles públiques.
- S’ha desestimat suplir el finançament del programa de reutilització llibres de text a les escoles
- Escola municipal de Música de Cambrils: en dos anys ha incrementat el 60% les taxes, reduït el seu pressupost en més d’un 30%. Ha patit importants retallades de personal i de serveis. I com a cirereta del pastís, ha vist com el projecte educatiu del centre (que malgrat no ser de l’agrat del govern municipal va ser votat favorablement en dues votacions consecutives del consell rector del centre) ha estat despreciat pel govern municipal que el considera inaplicable.

ESPORTS

Cambrils havia esdevingut en els últims anys com a una ciutat on l’esport era un dels seus eixos cohesionadors. El pressupost de manteniment de les instal·lacions esportives i la subvenció a les entitats que promouen l’esport, ha quedat reduït a la mínima expressió.
- Reducció dràstica de les subvencions a entitats esportives que provoca la difícil existència de moltes entitats que promouen l’esport a
Cambrils, que s’afegeix a les inspeccions fiscals a l’esport de base promoguda pel govern del PP.
- Problemes greus en el manteniment instal·lacions esportives amb problemes de salubritat i seguretat.
- I la fita més remarcable en matèria d’Esports, la Certificació de Destinació de Turisme Esportiu que atorga la Generalitat de Catalunya,
mèrit del treball de l’anterior govern municipal. Per pensar-hi...

BENESTAR SOCIAL I FAMILIA

Les persones més vulnerables del Cambrils han estat les més afectades per les retallades salvatges d’aquest govern de dretes. Quan no s’han suprimit serveis, s’han fet de copagament sota la màxima de l’estat del benestar per qui se’l pugi pagar. La resta -ancians, famílies amb risc d’exclusió social, econòmica etc.- al carro de peix: ciutadans de segona amb serveis de segona.
El més trist, però, és el canvi de mentalitat que es pretén inculcar: els serveis socials no com un dret social sinó com a beneficència pública. I no és això.
En només dos anys:
- El pressupost de l’àrea reduït més d’un 20%.
- S’ha suprimit el servei assessorament a les famílies en risc d’exclusió.
- S’ha suprimit el servei d'atenció a l'immigrant
- S’ha suprimit el servei d’acollida dones maltractades
- S’ha suprimit el servei atenció a la víctima de violència de gènere .
- S’ha establert copagament i s’ha reorganitzat (perdonin l’eufemisme: reduït) el servei de transport especial adaptat.
- S’ha establert copagament en el transport urbà per a la gent gran i altres col·lectius.
- S’ha establert copagament al servei Tardes al Casal.
- S’han tancat diferents serveis del Casal de la Gent Gran durant llargs períodes de temps, entrant en conflictes innecessaris amb els prestadors del servei.

ESPAI PÚBLIC

Cambrils era la ciutat més neta i cuidada de l’entorn. Una ciutat que cuidava el detall i una imatge que era la nostra targeta de presentació per a les persones que ens visiten tot l’any. Poc en queda d’aquesta atenció pel detall. La nostra imatge actual té més a veure amb carrers bruts i descuidats i amb una degradació lenta però evident dels parcs i jardins. Només cal sortir al carrer i observar. I constatar que malgrat que la imatge de Cambrils és fonamental per la seva activitat econòmica no sembla ser una prioritat per aquest govern.
- Reducció dràstica de la neteja viària i recollida d’escombraries
- Reducció dràstica del manteniment dels jardins i parcs

CULTURA

Una de les grans damnificades de les retallades. El govern municipal fa una renúncia explicita a la promoció cultural i a acollir esdeveniments culturals. A cada pressupost hem tingut una sorpresa negativa: tancament d’espais, supressió de certàmens i subvencions a les entitats culturals de la ciutat. La vitalitat cultural de la ciutat s’esforça per sobreviure al marge del recolzament municipal, d’un govern que ha fet de la cultura un bé elitista, escàs i cada cop més lluny de l’abast dels ciutadans. Sense ànim d’exhaustivitat, en dos anys :
- S’ha procedit al tancament parcial del Centre Cultural i Ocupacional del c. Sant Plàcid.
- S’ha reduït a la meitat els Premis Cambrils de promoció cultural. S’ha reduït més del 50% les subvencions a les entitats culturals, juvenils i festives, posant-se en risc la seva viabilitat.
- S’ha suprimit el Festival de Curtmetratges (FEC).
- S’ha tancat el Cinema municipal Rambla.

JOVENTUT
En els últims anys, Cambrils havia posat en marxa un projecte ambiciós on la joventut era el principal protagonista. Sense notícies ni balanç de l’aplicació del Pla local de Joventut, el pressupost de l’àrea -que té el dubtós mèrit de ser la regidoria més esquilmada del pressupost municipal en dos anys- cau, any rere any, i només la perseverança dels joves per fer activitats (majoritàriament de manera desinteressada) eviten el qualificatiu de fracàs absolut de la regidoria.
- S’ha arribat a la pràctica eliminació de les partides de Participació i Joventut
- S’ha acomiadat l’únic dinamitzador juvenil de l’àrea.
- En dos anys no s’ha dotat ni equipat els bucs d’assaig per a grups.
- S’ha suprimit el Cambrirock, que ja s’havia fet un lloc entre els festivals d’estiu del país.

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

Mai hi han cregut. En el primer semestre del mandat es van acabar de constituir els consells participatius i de barri pendents en el planing de participació. Després, el desert. L’activitat de la regidoria es pot resumir en una frase: l’àrea que més ha patit les retallades tampoc no ho ha notat gaire perquè no sabia què fer-ne.
- S’han suprimit i reduït en més del 50% la dotació de les partides de participació ciutadana  i solidaritat.
- S’ha reduït al mínim l’activitat dels consells de barris, consell consultius, etc.

PERSONAL

Mai fins ara un govern municipal ha fet de la política del terror el leitmotiv de la política de personal. Reorganitzacions que han esta purgues encobertes, el malestar i la inseguretat laboral, els acomiadaments massius i de vegades selectius. Hores extres que no es fan però que sí que es fan, .. Discrecionalitats, desigualtats, criteris erràtics. Un conveni signat amb la pistola al pit dels treballadors. I dos ERO com a colofó: un dels quals a l’ajuntament que, paradoxalment, tot i acomiadar 13 persones enlloc de 45, costarà 300.000 euros més del previst, i amb un assessorament extern adjudicat a dit, que ha fet aigües per tot arreu.

FISCALITAT

El mantra ‘farem més amb menys’ ha esdevingut ‘més impostos i menys serveis’. El maig de 2011, en campanya, CiU, PP i PLIC van assegurar que el deute municipal rondava els 60 milions però que no apujarien els impostos més enllà de l’IPC. Avui, el deute municipal no és de 60 sinó de 55 milions (12,5 dels quals generats per l’actual govern CiU, PP i PLIC en només dos anys). Mentien sobre el deute i van mentir sobre la fiscalitat. La retallada i supressió de serveis ha vingut acompanyada de l’increment d’impostos i taxes més gran de tota la història.
- El 2012 vam patir un increment abusiu de l’IBI en un 30%.
- Entre 2012 i 2013, les taxes s’han vist incrementades en un 15 %:
- En dos anys el deute municipal s’ha vist incrementat en 12,5 milions d'euros, i possiblement en 3 milions més en breu.
- I a tot això, tenim un govern municipal que és incapaç de plantar-se per reclamar els entre 3 i 4 milions d’euros que la Generalitat deu a Cambrils, i que servirien per alleujar bona part de les tensions financeres. Primer el partit, després la ciutat.

RADIO I TELEVISIÓ

Mereix un capítol propi. El govern municipal ha preferit tancar un mitjà seriós i públic de comunicació i mantenir el seu òrgan de propaganda des de premsa d’alcaldia. Si el 2012 va ser un any dur a RTVC (es va delmar la plantilla a la meitat, es va castigar certs treballadors incòmodes convidant-los a marxar, es va retallar dràsticament l’aportació municipal etc.) l’any 2013 ha estat la 'puntilla': de pressa, amb premeditació i amb unes condicions draconianes que res tenen a veure amb l’ERO signat a l’ajuntament, es va abaixar
la persiana de 30 anys d’història de mitjans de comunicació públics a Cambrils. Fade in black a la informació de proximitat. Transparència zero.

UN GOVERN TRILERO

Durant quatre anys, de 2007 a 2011 els actuals partits polítics que governen ara la ciutat, estant a l’oposició van fer de la mentida el seu argument. Quan han arribat al govern, els balls de xifres, el dic però no dic, la propaganda i la llagrimeta han estat constants d’un govern del què és difícil treure’n l’aigua clara. D’un govern trilero.
Que ha mentit
- sobre l’endeutament municipal, amb balls constants de xifres i criteris de comptabilitat segons li ha convingut.
- en general sobre els números: amb ajuts externs pagats a preu d’or, adjudicats a dit, ... fosc, lleig.
- sobre els préstecs FOMIT: el seu cost, el sobrecost i les gestions que es van fer i les gestions que no s’han fet i que el podien haver evitat.
- sobre factures als calaixos.
- sobre un pla estratègic de ciutat inexistent.
- sobre la repercussió de les sentències judicials, especialment quan i de les que li han convingut parlar.

PROMESES INCOMPLERTES

L’absència de projecte de ciutat deixa poc marge a l’incompliment: no hi ha projecte, no hi ha promesa que complir. No obstant, el buidat dels discursos de campanya, d’investidura i de l’estat de la ciutat pronunciats per l’alcaldessa li fa un magre favor: complir no va amb ella.
Alguns exemples en campanya:
- Incrementarem l’IBI com a màxim el que pugi l’IPC
Alguns exemples del discurs d’investidura:
- Simplificarem dels tràmits administratius, amb l’agilitació en la tramitació de documents i llicències.
- Donarem suport als emprenedors i fomentar l'ocupació.
- Ens comprometem a impulsar el CAP de Vilafortuny
- Ens comprometem a prendre solucions específiques d'habitatge per a joves i gent gran.
- Millorarem la seguretat, impulsant la policia de proximitat; amb l’increment de la freqüència de patrulla en urbanitzacions, amb la dignificació de les instal·lacions policials.
- Farem de Cambrils un referent social i cultural.
- Crearem una brigada d'intervenció ràpida.
- Flexibilitzarem els requeriments per incentivar comerç barri antic.
- Crearem l’empresa Cambrils Serveis SL
Alguns exemples del discurs sobre l’estat de la ciutat, de febrer de 2012:
- Redactarem d’una Ordenança reguladora de mesures de foment de l’activitat econòmica al terme municipal de Cambrils.
- Crearem oportunitats d’ocupació entre els més joves i també entre els aturats de llarga durada.

UN GOVERN AMB CONTESTACIÓ

Mai un govern a Cambrils i la seva gestió havien estat tant contestats per la ciutadania.
- Multitudinària manifestació contra la pujada de l’IBI.
- Manifest i campanya de recollida de signatures per recuperar Radio
TV Cambrils ‘Salvem Radio Cambrils’.
- Diverses accions de protesta contra les retallades a l’educació pública.
- Manifestacions i concentracions en contra de les retallades al sector
públic.
- Manifestacions i xiulades en contra de l’ERO.

Comenta aquest article