Informació general

L'Àrea de Medi Ambient continua amb les actuacions ambientals per controlar la proliferació de mosquits tigre

Per Berta Ruiz

Aigua entollada a la desembocadura de la riera de Riudecanyes, aquesta passada primavera

L’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament realitza, un any més, diferents tractaments per controlar la presència de mosquits, molt presents durant els mesos d’estiu. Un dels insectes més molestos és el mosquit tigre que, des de fa uns quatre anys s’ha estès majoritàriament dins del nostre territori.

Tractaments a l'àmbit públic

Per controlar la proliferació de mosquits, des de l’empresa Secomsa Aigües es realitzen dos tipus de tractaments. Per un costat, es fan uns tractaments larvicides als embornals dels carrers per a l’eliminació de les poblacions immadures del mosquit i frenar l’aparició de mosquits adults. En l’àmbit públic, es realitza el tractament larvicida a tots els embornals de la xarxa –s’han comptabilitzat un total de 542– durant tota la temporada que els mosquits estiguin actius. Aquest tractament s’aplica cada 20 dies, des d’abril fins a octubre.

Per altra banda, també s’actua a les rieres i zones humides, espais on cada estiu crien diverses espècies de mosquit que causen força molèsties. De fet, la cria d’aquests insectes s’incrementa en condicions climàtiques favorables i en períodes de temperatures elevades. Els seus cicles de vida es completen entre els 9 i els 14 dies i per controlar-los, l’Ajuntament realitza diferents actuacions. Des de l’any 2003 es du a terme un programa de tractament contra els mosquits a les bocanes de totes les rieres on existeix aigua estancada, és a dir, a la riera d’Alforja, a la riera de Maspujols, a la riera de Riudecanyes, al barranc de la Verge del Camí i a la riera del Regueral. Durant els mesos d’abril, maig, octubre i novembre –si les temperatures no són molt elevades i amb poques pluges– es fa un tractament cada 14/15 dies, mentre que durant els mesos de juny, juliol, agost i setembre, aquest tractament es fa cada 9/10 dies. S’utilitza un insecticida, anomenat Bacillus thuringensis israeliensis, que no es tòxic per a l’home.

Evitar la proliferació des de l'àmbit domèstic

Per altra banda, des de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament s’informa que és important l’acció ciutadana atès que un percentatge molt elevat de les poblacions de mosquit tigre prové d’àmbits domèstics i espais privats. De fet, qualsevol lloc de dimensions reduïdes que contingui aigua durant un mínim de 10 dies pot ser un focus potencial de cria del mosquit tigre, ja que és un espai de posta d’ous i de creixement de les seves larves aquàtiques. Als domicilis, la millor solució per prevenir i controlar el mosquit és la supressió d’aquests recipients que contenen aigua o bé, es poden cobrir o bé canviar l’aigua setmanalment. Cal buidar regularment o retirar qualsevol recipient de l'exterior que pugui acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats de sota els testos, safareigs, ornaments de jardí; mantenir cobertes les piscines mentre no s'utilitzen; canviar molt sovint l'aigua de les plantes que viuen en aigua i la dels plats dels animals domèstics i buidar-los quan no es facin servir.

Campanya informativa a les escoles

Per altra banda, durant el mes de maig, a través pel  Departament de Salut Pública Municipal i en col·laboració amb l’Agència de Salut Pública de la Generalitat, es va fer una campanya de sensibilització, formació i informació sobre el mosquit tigre a alguns centres educatius cambrilencs com l'escola Joan Ardèvol, l'escola Marinada, a l'escola Cambrils, a l'escola Guillem Fortuny, a l'escola Mas Clariana i a l'escola La Bòbila, amb tallers a alumnes de 5è de Primària.

Comenta aquest article