Societat

L'ONG Ixmucané exposa el seu projecte de cooperació amb les dones maies guatemalenques

Per Berta Ruiz

Un moment de la xerrada, ahir a l'Ajuntament, del projecte que l'ONG Ixmucané està duent a terme a Guatemala

Ahir al matí a l’Ajuntament, la responsable de l’ONG Ixmucané –Cèlia Clua– va oferir una xerrada on va exposar el projecte de cooperació que estan duent a terme a una zona de Guatemala. Aquesta activitat estava emmarcada dins del cicle d’exposicions públiques dels projectes de cooperació al desenvolupament finançats per l’Ajuntament de Cambrils, malgrat que, segons va comentar Clua, en les darreres convocatòries no han rebut suport econòmic del consistori.

Clua va explicar que l’Associació Huehueteca Ixmucané treballa al departament de Huehuetenango, una zona que té la taxa més alta d’analfabetisme de Guatemala. L’ONG du a terme un projecte d’educació integral per a les dones maies d’aquestes àrees rurals. Durant la xerrada d’ahir, es van projectar una sèrie de fotografies sobre les activitats i tallers que es duen a terme al centre. Segons va detallar Clua, durant l’any 2012, el programa de beques va becar un total de 146 noies procedents d’una vintena de municipis. Se’ls hi paguen els estudis, es fan visites domiciliàries a les famílies i també compten amb unes biblioteques ambulants per acostar la lectura i el coneixement a peu de carrer. A banda, l’ONG compta amb un internet, on les noies estudien. Es fan tallers de formació, reforços educatius, tallers d’autoestima i de psicologia, així com d’altres activitats de caràcter més lúdic.

Segons va explicar Clua, l’objectiu és que aquestes noies que no tenen tantes possibilitats d’accedir a l’educació puguin formar-se i obtenir un lloc de treball. De fet, aquest darrer curs, una trentena de noies van finalitzar la seva formació com a professores, d’altres van estudiar infermeria o secretariat. A més, l’ONG intenta establir una borsa de treball per facilitar aquest accés al món laboral més enllà del món rural d’aquestes comunitats.

Comenta aquest article