Societat

L'Arjau ret homenatge als vells pescadors cambrilencs amb motiu del 80 aniversari de la construcció del port

Per Berta Ruiz

Un moment de l'acte d'homenatge als pescadors cambrilencs jubilats, de major edat, el passat dissabte al Sorral

El passat dissabte al vespre, sota les moreres del Sorral, va tenir lloc l’acte central de la 6a Trobada de Vela llatina, organitzat per l’Arjau Vela Llatina de Cambrils i, emmarcat en el programa d’actes de la Festa Major de Sant Pere. L’acte –presentat per Nuri Mariné– es va encetar amb una petita actuació musical a càrrec de Josep Piqué ‘Pepet de la Cassiana’, acompanyat del seu fill Jordi Piqué i dels seus néts, Genís i Guillem Piqué i de Jordi Piqué, membre de l’Arjau. Tots quatre van interpretar diferents peces tradicionals marineres. A continuació es va fer l’acte de lliurament de records als patrons participants a la trobada. Se’ls hi va lliurar un banderí de l’Arjau amb el nom de ‘Cambrils’, per tal que el llueixin a les seves barques.

Anton Llaveria: "La vostra generació és referent a Cambrils i a tots els ports de la costa"

Després i, amb motiu del 80 aniversari de l’inici de les obres de construcció del port de Cambrils, es va retre un homenatge als vells pescadors cambrilencs jubilats, nascuts abans de l’any 1934. Es va comptar amb la presència de l’alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau–, el president de la Confraria de Pescadors –Siscu Gil– i el president de l’Arjau Vela Llatina de Cambrils, Anton Llaveria. En aquest punt, Anton Llaveria va pronunciar un emocionant parlament: “quan ara fa 80 anys es posava la primera pedra del que seria el moll de Cambrils, la majoria de vosaltres estàveu en els primers mesos o anys de la vostra vida. Heu estat ‘pont’ entre els pescadors que van treballar sense el moll i sense cap mena de refugi per a les seves embarcacions i les seves hisendes, tal com van ser els vostres pares i avis, i enllaç amb les generacions actuals que ja hem conegut aquest espai. L’Arjau ha aprofitat l’ocasió per a reunir les persones d’edat més avançada i familiars que s’han dedicat a l’ofici de pescador a Cambrils”. El discurs de Llaveria seguia dient: “sou referent de feina ben feta; de no deixar les coses a mig fer;  de treballar jornades inacabables per tirar endavant la família. Gent orgullosa del seu ofici, que ens heu ensenyat com s’afronta; com es dóna la cara al mal temps, com s’hi navega i com se’n surt. Gent que amb quatre peixos i un grapat de fideus o arròs feu veritables delícies a la cuina; persones senzilles i alhora d’una saviesa immensa. Persones que heu sabut rebre i transmetre els coneixements de la mar. La vostra generació és referent a Cambrils i a tots els ports de la costa. També un record per a totes aquelles persones, dones i homes pescadors, que ja no són entre naltros”. A tots els homenatjats se’ls hi va obsequiar amb un quadre d’una foto històrica del moll cambrilenc i material del Patronat de Turisme.

37 homenatjats

Els 37 homenatjats van ser: Josep Fosch Fortuny, Miquel Rebull Roca, Tem Costa Tutusaus, Lleó Ferrando Llaveria, Salvadó Vidal Costa, Josep Llaveria Recasens, Lluís Font Costa, Albert Piqué Tutusaus, Joan Galiana Mendoza, Emili Gil Rom, Joan Font Mulet, Jordi Piñas Ferrando, Anton Llaveria Piqué, Euterio Fortuny Fàbregas, Joan Torné Benaiges, Tomàs Pallarès Borràs, David Fortuny Figueras, Ramon Costa Anselmo, Nicolau Llaveria Sarral, Joan Guzman Gelabert, Joan M. Rom Pujals, Ramon Bueno Ferraté, Magí Rom Colom, Ramon Pastó Ferrando, Vicent Llaveria Pastó, Josep Pujals Sardiña, Ramon Pujals Sardiña, Eusebio Pujals Sardiña, Elies Benaiges Piqué, Josep Piqué Domènech, Joan Ortoneda Domènech, Manuel Moreno Pontez, Àngel Morell Mulet, Fernando Piqué Tutusaus, Josep Savall Bru, Salvador Bonet Salvat i Domingo Pijuan Folch.

Per acabar l’acte, la Coral Veus de la Casa del Mar va oferir una breu actuació de diverses peces tradicionals.

Comenta aquest article