Informació general

Els treballadors municipals consideren una gran provocació haver fet una llista d'un ERO amb noms i cognoms

Per Berta Ruiz

Un moment de la xerrada organitzar al Centre Cultural, ahir a la tarda

La formació Arran Cambrils va organitzar, ahir a la tarda al Centre Cultural, una xerrada informativa sota el títol “L’ERO des de dins”. Aquesta havia d’anar a càrrec de Gemma Balanyà, membre del Comitè d’Empresa de l’Ajuntament, però finalment no va poder assistir. En el seu lloc, un altre dels representants dels treballadors –Joan Pellicer– va ser l’encarregat de fer un repàs de com ha anat tot el procés i de la situació actual de les negociacions.

S’han acomiadat 57 persones, però la xifra puja a una vuitantena tenint en compte les que no han renovat el seu contracte

Pellicer va comentar que fa molts mesos que els treballadors de l’Ajuntament es troben en una situació d’incertesa. De fet, el passat 30 de gener es va anunciar la proposta del govern de fer fora a 45 treballadors –xifra inicial–, però els “rumors”, segons Pellicer, ja venien de més enrere i ja s’havia iniciat “un degoteig de pèrdues de llocs de treball”. Quant a xifres, Pellicer va apuntar que, s’han acomiadat un total de 57 persones des de l’entrada de l’actual govern municipal, però la xifra puja a una vuitantena tenint en compte totes aquelles que no han renovat el seu contracte de treball. En aquest punt, va fer referència a les explicacions esgrimides pel govern municipal de “situació de fallida econòmica de l’Ajuntament”, “sense més recursos” i “sense cap més altra opció” que aplicar un ERO. Davant d’aquesta proposta, tal com va explicar Pellicer, els treballadors “necessitàvem contrastar aquesta informació sobre la situació real de les finances municipals. Vam demanar la informació, reiteradament, però no ens la van donar”.
El dia 15 de febrer es van aprovar, inicialment, els pressupostos municipals sense acceptar cap de les al·legacions presentades pel Comitè d’Empresa de l’Ajuntament ni de cap dels dos grups de l’oposició: PSC i NMC. Segons va comentar Pellicer, “vam demanar d’asseure’ns per parlar i per aportar les nostres idees. Ho vam demanar a crits, però no ens van atendre ni ens van respondre. El govern sempre s’ha negat en rotund. Ens menystenen en una situació tan complicada. Finalment, els pressupostos es van tirar endavant pel camí fixat, sense generar cap debat. No han tingut cap interès en fer-ho”. A partir d’aquí, des dels representants segueixen demanat la informació necessària, “molta de la qual l’han de facilitar per obligació legal i tampoc ho fan”, va afirmar Pellicer.

"No veiem clar que l’ERO s’hagi d’aplicar per causes econòmiques”

Finalment, el passat 20 de maig l’equip de govern anuncia públicament l’aplicació d’un ERO que afecta 33 treballadors i, s’enceta un període de negociacions. En aquest punt, Pellicer va criticar que, en la primera reunió faltava molta documentació requerida; mentre que en la segona reunió ja es va facilitar una mica més d’informació a partir de la qual es va realitzar un estudi amb el que “no veiem clar que l’ERO s’hagi d’aplicar per causes econòmiques”. De fet, des del mateix Departament d’Empresa i Ocupació es va fer un advertiment a l’equip de govern indicant que no hi ha causes econòmiques per tirar endavant l’ERO. Sobre les tres primeres reunions de les negociacions, Pellicer va comentar que “no han estat de negociació”, “no s’avança i cadascú intenta reforçar la seva situació”. Per altra banda, la sol·licitud de pròrroga que l’equip de govern va demanar a la Generalitat per allargar el període de negociacions també serà efectiva. Segons Pellicer, “la Generalitat no ha dit ni que sí ni que no. La Generalitat ha indicat que existeix un reglament que determina que el termini fixat és de 30 dies, però que si existeix un acord entre ambdues parts es pot allargar el període de les negociacions”.

"És d’una gran provocació i de mal gust que fessin una llista amb noms i cognoms. Això no s’ha fet mai!"

Referint-se a la darrera reunió entre govern i representants dels treballadors, que va tenir lloc el passat dimecres, Pellicer va dir que es va presentar una bateria de propostes, “serioses i argumentades” per assolir un estalvi d’1,8 milions d’euros. Propostes justificades, partida per partida, organitzant serveis, assumint-ne d’altres, etc. Ara, resten a l’espera de la resposta del govern. “Creiem que amb voluntat de buscar solucions ens hauríem posat a treballar tots abans i amb instruments vàlids. No hi ha hagut bona fe i només s’han posat a negociar perquè la llei els obliga i perquè ja no han tingut més remei. És d’una gran provocació i de mal gust que fessin una llista amb noms i cognoms. Això no s’ha fet mai! Les persones que s’han de fer fora són les que es negocien. Han anat a dividir de la manera que podien”. En aquest punt, alguns dels treballadors presents a l’acte van comentar que abans de presentar l'ERO feia temps que circulava una llista d'acomiadats, amb la que se’ls coaccionava.

"Tenen una cuirassa molt dura"

Quant a la pressió que s’ha exercit al carrer amb les protestes que s’han fet, Pellicer va afegir que “la pressió és important, però tenen una cuirassa molt dura. Han de mostrar-se com una pinya. Les mobilitzacions els han irritat, però no han retirat l’ERO. Mantenir la unitat se’ls està fent difícil i la pressió fa esquerdar una mica la unió entre els grups”. En aquest punt, Pellicer també va criticar l’actitud del conseller d’Ocupació i Empresa –Felip Puig– durant l’acte d’inauguració de la Fira, ja que no va tenir la sensibilitat d’acostar-se a preguntar i informar-se què passava.

Comenta aquest article