Informació general

La commemoració del 80è aniversari de l'inici del Port de Cambrils, acte destacat de la Festa Major de Sant Pere

Per Cristina Sierra

D'esquerra a dreta: Joan Sedó, Mercè Dalmau, Lluís Abella i Anton Llaveria, ahir al matí durant la presentació dels actes de la Festa Major de Sant Pere

Un any més, arriba la Festa Major de Sant Pere carregada d'actes tradicionals mariners i novetats. Ahir al matí, l'alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau–, el regidor de Festes –Lluís Abella–, el president de l'Arjau Vela Llatina –Anton Llaveria– i el representant del grup de timbalers Cop de Cap –Joan Sedó– van presentar el programa d'actes. L'alcaldessa va apuntar que un dels actes més destacats d'enguany és la commemoració del 80è aniversari de l'inici de les obres de construcció del Port de Cambrils amb un homenatge als pescadors jubilats nascuts abans de l'any 1934. Aquest acte es farà el mateix dia de Sant Pere al costat de la Confraria de Pescadors.

Canvi de ruta de la cercavila de la Flama del Canigó

Per la seva part, el regidor de Festes va destacar que el programa d'actes de la Festa Major de Sant Pere s'ha fet pensant en tots els segments de la població i va destacar la implicació de les entitats cambrilenques en aquesta festa tradicional. Abella va apuntar que el pressupost municipal per enguany és de prop de 20.000 euros, el mateix import que l'any passat. El programa d'actes s'iniciarà amb l'arribada de la Flama del Canigó a Cambrils, diumenge 23 de juny. Com ja és habitual, el regidor de Festes, acompanyat de la pubilla i l'hereu de Cambrils i els representants de les entitats festives, es desplaçaran a Reus per a recollir la Flama. Enguany hi ha un canvi en aquest acte i és que la cercavila no es farà pels carrers de la vila sinó pel port de Cambrils. La trobada amb els portadors de la torxa es farà davant de l'Ateneu Juvenil i es desplaçaran fins a les Escales Reials, on seran rebuts per les entitats i els cambrilencs que es vulguin sumar a la cercavila, que recorrerà el passeig Marítim fins a la plaça de l'Ajuntament.

Abella va continuar repassant el programa d'actes que continuarà el dia de Sant Joan amb les Regates Populars de Llagut de Sant Pere, organitzades pels Vent d'estrop Vogadors de Cambrils amb la col·laboració de l'Institut Municipal de l'Esport (IMEC). Enguany, la Revetlla de Sant Pere comptarà amb les actuacions de l'Orquestra Tangara i el grup de versions La Banda Puig, al pàrquing del parc del Pescador. Com ja és tradicional, el dia de Sant Pere es farà el seguici popular pels carrers del port de Cambrils i després de la Missa Major a la Parròquia de Sant Pere hi haurà la ballada dels elements festius. La cercavila comptarà amb la col·laboració del Ball de Diables Els Cagarrieres, els timbalers Cop de Cap, la Colla Gegantera Tota l'Endenga, el Ball de bastons i els Ball de Valencians i el grup de vent Crescendo de l'Escola Municipal de Música de Cambrils. Diumenge 30 de juny, el pàrquing del Parc del Pescador acollirà el concert del grup Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, que presentaran el disc 20 anys de jotes i cançons.

VI Trobada de Vela Llatina

Cada dos anys, Cambrils acull la Trobada de Vela Llatina, que enguany arriba a la seva sisena edició. El president de l'Arjau Vela Llatina va explicar els actes que se celebraran durant els tres dies de la trobada. Cal destacar que abans de l'inici de la trobada, en concret el 25 de juny, hi haurà una taula rodona sobre els 80 anys del port de Cambrils, al centre cívic Les Basses. La sisena edició de la trobada de Vela Llatina començarà el 28 de juny amb l'arribada al port de Cambrils de les embarcacions de tot Catalunya i el País València. El mateix dia se celebrarà la festa de l'Ormeig i el dia de Sant Pere es podrà seguir la navegada des del mar i escoltar els comentaris de pescadors experimentats sobre les maniobres dels participants a la trobada. A més, també hi haurà una demostració de navegació tradicional. El dia 30 al matí es farà la hissada conjunta de veles llatines i es donarà inici de la quarta edició de la Navegada Josep Lluís Savall.

La segona Trobada de Timbalers es farà el mateix dia que la Revetlla Jove de Sant Pere

Dissabte 6 de juliol se celebrarà la segona Trobada de Timbalers, que comptarà amb la participació de deu colles. El representant dels Cop de Cap va explicar que la trobada començarà a les 22 hores i es farà un recorregut pels carrers del port fins arribar al passeig de les Palmeres, on tindrà lloc la Revetlla Jove de Sant Pere amb l'actuació de Dj Xiscu.

Altres actes que cal destacar de la Festa Major són les competicions esportives que hi hauran, com el torneig Costa Daurada de Futbol 7 sèniors, el torneig Costa Daurada de Futbol base, l'handbol platja o el torneig Streetball. D'altra banda, el 21 de juny se celebrarà el Dia de la Música, a càrrec de l'Escola Municipal de Música de Cambrils, i també hi haurà el concert de la Coral del Cor Rondó de Quart de Poblet, el 27 de juny. Per últim, el programa d'actes també inclou tres espectacles infantils.

Comenta aquest article