Informació general

L’Ateneu Roig presenta el reportatge “La Sanitat, el negoci de la vida”

Per Ignasi Martí

Frederic Pahisa va explicar detalladament les trames corruptives que es tracten en el reportatge

Ahir a la tarda al Centre cultural va tenir lloc la presentació del reportatge “La Sanitat, el negoci de la vida“, a càrrec del seu director Frederic Pahisa, i que ha estat produït per l’associació Sicom, comunicació solidària. L’acte, organitzat per l’Ateneu roig i conduït per Toni Manyanós, presentava un dels reportatges de més transcendència de l’associació de periodisme compromès SICOM, i que es pot trobar al link: http://sicom.cat/salutelnegocidelavida/ 

El reportatge és una versió reduïda de l’original, que té una durada de dues hores, i on es detallen les trames corruptives en el sistema sanitari català i el procés de privatització del sistema públic. Sicom ha recopilat una sèrie d’entrevistes a càrrecs polítics, experts, jutges, representants dels professionals de la medicina, entre d’altres, que argumenten com la crisi s’utilitza d’excusa per impulsar tota mena de retallades.

Vincles escandalosos entre els interessos privats i públics

Segons el reportatge, a Catalunya fa temps que se segueix les directrius de privatitzar el sistema públic a favor d’uns sectors empresarials que estan lucrant a partits, principalment a CIU i el PSC. Principalment se centra en els casos de malversació, tràfic d’influències i prevaricació als consorcis hospitalaris de Reus, Calella, Blanes i l’Hospital de Sant Pau de Barcelona. Segons el film, els vincles entre els interessos privats i els públics són escandalosos, i els casos judicials oberts només suposen un inici. Un dels episodis més sorprenents, és el dels dos impulsors de la revista “Cafè amb llet”, que després de denunciar la manca absoluta de transparència en la gestió dels hospitals de Blanes i Calella, van ser condemnats a una multa de 10.000 euros per injúries.

Al torn de paraula, Frederic Pahisa va recordar que aquest cas ha suposat l’obertura del cas “Crespo” a l’exalcalde de Lloret. Pahisa va detallar fets sorprenents com el de l’empresa privada Barnaclinic que utilitza equipaments de l’Hospital Clínic de Barcelona i que va ser l’empresa que va operar el jugador del FC Barcelona Eric Abidal. Frederic Pahisa va denunciar que avui en dia als hospitals hi ha pressions perquè s’atenguin als pacients de les mútues, creant un sistema encobert de dos velocitats. Tot i detallar aquests fets, el director del reportatge es va mostrar esperançat perquè avui en dia s’estan denunciant aquests casos, i creu que la ciutadania està prenent consciència dels seus drets, però “no ens podem quedar a casa”. Va anunciar que properament publicaran un nou reportatge on apareix un càrrec polític important esquitxat per un nou cas de corrupció en la sanitat catalana.


Comenta aquest article