Informació general

L'Ateneu Roig organitza una xerrada per explicar què és la Renda Garantida Ciutadana

Per Berta Ruiz

Salvador Matas va ser l'encarregat de presentar la xerrada a càrrec de Diosdado Toledano

L’Ateneu Roig va organitzar, ahir a la tarda al centre Les Basses, una xerrada informativa per explicar “Què és la Renda Garantida Ciutadana?”. Aquesta va anar a càrrec de Diosdado Toledano, membre de la Comissió Promotora de la ILP Renda Garantida Ciutadana. L’acte va ser presentat per Salvador Matas.

Tal com va explicar Diosdado Toledano, “la Renda Garantida Ciutadana es desenvolupa a l’article 24.3 de l’Estatut de Catalunya en el que diu que totes les persones i famílies en situació de pobresa tenen dret a una renda per garantir l’accés als béns essencials. Aquest dret no ha estat desenvolupat, fins ara, pel Parlament de Catalunya”. Per això, fa uns nou mesos, un col·lectiu d’entitats es va mobilitzar per impulsar un projecte de llei, a través d’una Iniciativa Legislativa Popular (ILP). Aquest projecte de llei, segons Toledano, estableix que, totes les persones i nuclis familiars que es trobin en situació de pobresa, sense ingressos o amb molt pocs ingressos, tenen dret a una renda de suficiència. Aquesta quantitat, fixada per la pròpia Generalitat és de 537 euros en 14 pagues, que en 12 pagues a l’any serien 664 euros”. Aquesta percepció de la Renda Garantida Ciutadana tindria una contrapartida per part dels treballadors aturats que és que, estarien obligats a acceptar una oferta de treball. En cas de no acceptar-la, podrien perdre la renda.

El procés, tal com va comentar Toledano, es va iniciar fa nou mesos, però l’avançament de les passades eleccions catalanes va endarrerir la seva presentació al Parlament fins a principis d’enguany. Finalment, la mesa del Parlament va acceptar tramitar-la i, a l’abril d’enguany, el Parlament va fer el retorn per iniciar el procés de recollida de signatures que té un termini de quatre mesos. No obstant, des de la Comissió Promotora de la ILP es demanarà una pròrroga per ampliar aquest termini. L’objectiu és aconseguir més de 50.000 signatures vàlides.

Durant l’acte d’ahir també es va comptar amb la participació de diferents representants d’entitats locals com Cambrils Solidari Tots Plegats, la Taula pel Suport a l’Educació de Cambrils, el Banc del Temps de Cambrils i els partits ICV-EUiA i la CUP.

Comenta aquest article