Informació general

Un informe de la Generalitat no veu "la concurrència de les causes econòmiques" que motiven l'ERO

Per Lluís Rovira i Barenys

Els treballadors es van manifestar per la Fira, el passat dissabte a la tarda

Els Serveis Territorials d'Empresa i Ocupació de Tarragona, de la Generalitat, van enviar, aquesta setmana passada, un comunicat referent a l'ERO que tramita l'Ajuntament de Cambrils. La junta de personal i el comitè d'empresa han volgut manifestar públicament que segons aquest informe de la Generalitat, s'adverteix a l'ajuntament "d'una sèrie de deficiències dutes a terme per l'equip de govern del mateix ajuntament. En concret, l'escrit fa referència, entre d'altres irregularitats, a les causes econòmiques que motiven aquest acomiadament col·lectiu, informant que no veuen la concurrència de les mateixes". Segons el comunicat dels treballadors, l'article 35.3 del Reglament dels procediments d'acomiadament col·lectiu estableix diversos requisits entre els quals es troba el fet que l'exercici anterior, en aquest cas el del 2012, s'hagi tancat el pressupost municipal amb dèficit. Però resulta que, tal i com va informar el regidor d'Hisenda i Personal en el ple del passat 26 de març, l'exercici pressupostari del 2012 es va liquidar amb superàvit, d'acord amb l'informe de l'interventor municipal. Els treballadors municipals ja van advertir d'aquest fet, a principis del mes de maig, però va ser en debades ja que l'equip de govern va iniciar aquest acomiadament en data de 20 de maig i va ratificar en el ple del 28 de maig la seva voluntat de continuar amb aquest acomiadament col·lectiu.
Els representants dels treballadors municipals adverteixen que tot i que els acomiadaments col·lectius a les administracions públiques porten, relativament, poc temps en funcionament, els tribunals s'estan pronunciant, la majoria dels casos, a favor dels treballadors. En aquest cas, a més, amb l'informe del departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, no entenen per què l'equip de govern continua endavant amb l'ERO.

El comunicat també diu que, "segurament, el conseller d'Ocupació, Felip Puig, i l'alcaldessa, Mercè Dalmau, van tenir ocasió de tractar  aquest tema el divendres passat en motiu de la inauguració de la Fira de Cambrils però arran de les declaracions del senyor Puig davant les protestes dels treballadors municipals i els ciutadans de Cambrils, no sembla que aquest tingui una opinió diferent de la de la senyora Dalmau. Potser el senyor Puig no té coneixement de les comunicacions que realitzen els treballadors de la seva conselleria?". El comunicat acaba dient que "el conseller també va manifestar que avui s'estan pagant les conseqüències dels errors del passat. Tant ell com l'alcaldessa s'haurien d'aplicar aquesta frase per evitar que els ciutadans de Cambrils assumeixin les despeses econòmiques que podrien generar els errors que el mateix departament del senyor Puig està advertint".

Manifestació per la Fira

Prop d'una vuitantena de persones van manifestar-se contra l'ERO als treballadors municipals fent un recorregut sorollós per la Fira, aquest passat dissabte a la tarda. Els manifestants van fer sonar els xiulets i les botzines des de la font del Centenari fins a l'entrada de la Fira, al raval de Gràcia. El recorregut va tornar a pujar, Fira amunt i a l'entrada del pavelló cobert els serveis de seguretat els van barrar el pas i allí es va donar per acabada la manifestació. Durant el seu recorregut, els manifestants repartien uns fulls amb l'encapçalament de "Els regidors faran la feina dels treballadors a qui acomiaden?" A continuació es detallaven unes feines concretes: "Arreglaran els jardins?, atendran a les persones?, tramitaran expedients?, faran les trucades?, redactaran els informes? posaran les tanques?, muntaran la Fira?, faran de paletes?". El fulletó acabava dient "Ciutadans de Cambrils: l'ERO ens perjudica a tots!" i amb un "No als acomiadaments a l'Ajuntament de Cambrils".

Avui, segona reunió

Referent a l'informe de la Generalitat, el regidor d'Hisenda i Personal, Ramon Llobet, ha expressat que des de l'Ajuntament es va presentar tota la documentació corresponent a la Generalitat i que ara la Generalitat ha enviat aquest informe on diu que "llevat error" no es donen les concurrències de les causes econòmiques. El regidor s'ha reafirmat en dir que el motiu argumentat per l'Ajuntament és el de "la insuficiència pressupostària sobrevinguda i persistent pel finançament dels serveis públics corresponents" i que tot tira endavant.
Avui a la tarda, hi haurà la segona, de les sis reunions previstes segons ha confirmat el regidor, entre el comitè negociador de l'Ajuntament i els representants dels treballadors municipals

Comenta aquest article