Informació general

Accidentada inauguració de la Fira de Cambrils

Per Cristina Sierra

Protesta dels treballadors de l'Ajuntament a les portes del recinte firal.


Els treballadors municipals han tornat a protestar sorollosament durant l'acte d'inauguració de la 56a Fira Multisectorial de Cambrils, celebrat aquest matí. Cap a les 11.15 hores, una vuitantena de treballadors s'han concentrat a la plaça de l'Ajuntament amb la intenció d'acompanyar amb xiulades i escridassades a l'alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau–, el conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya–Felip Puig–, el delegat territorial de la Generalitat - Quim Nin- els regidors i regidores del consistori i la resta de la comitiva durant tot l'acte inaugural. Cal dir que a l'acte de protesta també s'hi han afegit les formacions polítiques Arran i la CUP. Cal dir que, a més, hi ha hagut un ampli desplegament policial amb Mossos d'Esquadra i Policia Local.

Els treballadors han començat la protesta sorollosa just quan ha arribat Felip Puig. Amb pancartes en les que es podia llegir: "Pel dret al treball", "Ni retallades ni acomiadaments, defensem els serveis públics" i "Dalmau, Cros, Martí i Felip Puig. Qui sembra la misèria, recull la ràbia", els manifestants no han parat en cap moment de xiular i protestar per l'ERO que afectarà 33 treballadors municipals.

L'alcaldessa i el conseller no han acompanyat a la comitiva durant el trajecte amb el trenet

El moment més tens que s'ha viscut a la plaça de l'Ajuntament ha estat quan els regidors, acompanyats de la pubilla infantil, la pubilla, la damisel·la d'honor i l'hereu de Cambrils i la resta del seguici, han sortit del consistori per pujar al trenet. En aquell moment, els manifestants han començat a cridar "lladres" i no han parat de fer soroll. L'alcaldessa i el conseller no han acompanyat a la comitiva i han sortit de l'edifici consistorial per la porta del darrera, estalviant-se l'esbroncada, i han arribat a la Fira dalt d'un cotxe. D'altra banda, l'oposició només ha estat representada pel regidor del Nou Moviment Ciutadà, Santi Gámez.

Un cop el trenet ha abandonat la plaça de l'Ajuntament, els manifestants l'han seguit i han tallat la circulació de l'avinguda Adelaida. Quan la comitiva municipal ha arribat a l'entrada de la Fira s'ha fet, a tota velocitat, el protocol·lari tall de cinta al portal –on s'ha pogut veure per un moment al regidor del NMC, Oliver Klein– i han començat el recorregut per tots els estands. Els manifestants, quan han arribat al passeig d'Albert, han continuat amb la protesta sorollosa, un fet que ha provocat que la comitiva anés més ràpid durant el recorregut i també s'han pogut escoltar crits en contra del conseller Puig.

Doble cordó policial

El recorregut s'ha seguit enmig d'un ambient carregat de tensió. Els cossos policials han controlat els manifestants, que en aquest punt ja eren al voltant de les 150 persones, que s'intentaven colar entre els vehicles exposats a la Fira. En algun moment s'ha pogut veure un doble cordó policial, format pel agents de la Policia Local i dels antidisturbis dels Mossos d'Esquadra. Per primer any, la comitiva ha fet una breu aturada a l'estand de la Cooperativa Agrícola de Cambrils i no ha degustat la fruita de la temporada, un acte típic que forma part de la inauguració. El recorregut ha continuat pel Parc del Pinaret, on s'ha tallat l'entrada als manifestants. La comitiva ha visitat, en primer lloc, l'espai gastronòmic de productes locals de qualitat i, finalment, ha continuat la visita pels estands de la carpa. Un cop acabat el recorregut i sense deixar d'escoltar-se la protesta dels manifestants, s'han fet els parlaments institucionals a l'estand de l'Ajuntament, dins el recinte cobert.

La primera en parlar ha estat la regidora de Promoció Econòmica –Carme Cros– que ha destacat que la Fira és una inversió i ho avalen fets com els 257 estands i els 165 expositors que hi ha enguany i les més de 40.000 persones que cada any passen per la Fira. A continuació, l'alcaldessa de Cambrils ha agraït al conseller la seva presència a la inauguració i ha afirmat que "la Fira és una gran botiga a l'aire lliure i també és un espai de retrobament". Dalmau ha destacat que enguany fa 50 anys que els estands es col·loquen al passeig d'Albert i ha apuntat que, "la Fira de Cambrils és una de les més antigues del camp de Tarragona". Abans d'acabar el seu discurs, l'alcaldessa ha fet un repàs dels actes culturals, lúdics i festius que es viuran aquests dies a Cambrils, destacant l'homenatge a la Vellesa.

Felip Puig: "Són moments complicats i s'han de prendre decisions difícils"

El conseller d'Empresa i Ocupació ha volgut agrair, en primer lloc, als cossos policials per la feina feta durant l'acte. Puig ha fet referència als temps difícils que està vivint Catalunya i ha apuntat que, "estem vivint encara les conseqüències d'alguns dels errors que es van cometre en el passat. Són moments complicats i s'han de prendre decisions difícils". El conseller ha "justificat" la situació que està patint l'Ajuntament de Cambrils i les decisions que ha pres l'equip de govern per poder garantir els serveis i sortir de la crisi econòmica.

D'altra banda, Puig també ha fet referència al dret a decidir. "Tenim molts reptes a superar i alguns no depenen de nosaltres. Catalunya genera tanta capacitat econòmica que segurament no estaríem en aquesta situació si ens gestionessim nosaltres sols i és un plantejament que volem resoldre". El conseller ha afirmat que, "hem de lluitar i aconseguir des del dret a decidir aquests instruments: gestionar els nostres recursos, les nostres infraestructures....És una il·lusió de compromís de seguir avançant".

Després dels parlaments, tant l'alcaldessa com el conseller han atès als mitjans de comunicació. Puig ha afirmat que, "els polítics hem d'acceptar les discrepàncies i hem d'intentar explicar que les decisions que es prenen és per salvaguardar i garantir els serveis públics". L'alcaldessa, per la seva part, ha apuntat que, "estem en una democràcia i tothom té dret a expressar-se".

Un cop ha acabat l'acte, en el que s'ha suprimit l'habitual aperitiu, la comitiva ha sortit del recinte, on els esperaven els manifestants –menys que al principi de la protesta– i s'han pogut tornar a escoltar crits de "lladres". Acte seguit, el conseller ha abandonat ràpidament el recinte per la porta del carrer de Josep Serra i Dalmau sense que ningú se n'adonés. Poc després ha estat l'alcaldessa qui ha marxat escortada pels cossos policials i per la mateixa sortida. La resta de regidors i de la comitiva han marxat amb el trenet turístic, enmig del soroll i l'esbroncada dels manifestants.

Comenta aquest article