Informació general

L'Ajuntament acorda, amb el Ministeri de Turisme, el retorn fraccionat dels interessos dels préstecs FOMIT en 5 anys

Per Berta Ruiz

Un moment de la sessió plenària celebrada ahir al matí

El ple ordinari corresponent al mes de maig va aprovar, ahir, una sèrie de punts en matèria econòmica. Per un costat, es va aprovar la proposta de calendari del pagament dels interessos legals i de fraccionament dels préstecs FOMIT, corresponents a les convocatòries dels anys 2006 i 2007. Tal com va comentar el regidor d’Hisenda, Ramon Llobet, el passat 29 de gener es van concertar dos préstecs: un amb el Banc Grup Caja 3 per valor d’1,4 milions d’euros i un altre amb el Banc de Santander de 3,8 milions d’euros. Aquests préstecs servirien per a l’amortització anticipada dels préstecs FOMIT d’aquestes dues convocatòries i no incrementarien el deute de l’Ajuntament, però sí la càrrega financera. En negociacions amb la Secretaria de Turisme de l’Estat es va acordar el pagament dels interessos d’una forma més espaiada i, en comptes de fer un retorn directe, es farà un fraccionament al llarg de 5 anys. Segons va apuntar Llobet, en 5 anys, l’Ajuntament de Cambrils acabarà pagant un total de 422.805 euros en interessos corresponents a la convocatòria FOMIT de 2006 i uns 862.527 euros en interessos corresponents al FOMIT de 2007. En ambdós casos, enguany començarà el retorn i s’acabarà de pagar l’any 2017. 
Aquest punt va rebre el suport del NMC i les abstencions dels regidors del PSC. Segons va dir Oliver Klein del NMC, “és un acord que no ens agrada, però que cal assumir”.

Diferents expedients de modificació de crèdit al Patronat de Turisme, l'IMEC i l'Ajuntament

Per altra banda, es va aprovar el quart expedient de suplement de crèdits del Patronat de Turisme per un valor de 50.000 euros procedents del romanent de tresoreria. Es va aprovar el primer expedient de modificació de crèdits de l’Institut Municipal de l’Esport de Cambrils (IMEC) per un valor de 13.929 euros. Aquesta quantitat –procedent de dues altes– es destinaran a la compra d’un marcador electrònic dels camps de futbol i per a un descalcificador per a la piscina municipal.
També es va aprovar un segon expedient de modificació de crèdits de l’IMEC per valor de 290.190 euros, 256.000 euros dels quals corresponen al pla de pagaments a proveïdors, segons va apuntar l’alcaldessa. Aquests tres punts econòmics van rebre el vot favorable de l’equip de govern i del NMC, mentre que el PSC es va abstenir.
Un altre punt de caire econòmic va ser l’aprovació del cinquè expedient de modificació de crèdits de l’Ajuntament per una quantitat de 8.053 euros, 5.000 euros dels quals van adreçats al programa Futbolnet, que coordina la fundació del Futbol Club Barcelona. Segons va explicar l’alcaldessa –Mercè Dalmau– és tracta d’un programa social –amb el suport de la Diputació– per a xiquets i joves en risc d’exclusió social que, a través de l’esport, treballen una sèrie de valors. Aquest punt va ser aprovat amb els vots favorables de l’equip de govern. El PSC i el NMC van abstenir-se. El portaveu del NMC –Oliver Klein– va justificar el canvi de vot, respecte als anteriors punts econòmics, dient que els 5.000 euros per al Futbolnet “són una prioritat de l’equip de govern. Estem parlant del Barça que, fa uns dies va fitxar un jugador per molts milions d’euros. Per tant, aquests 5.000 euros són prescindibles”.

El PSC demana un canvi d'horari dels plens i una major transparència

El PSC també va presentar una moció en relació “a la transparència, la qualitat de la informació política municipal i l’horari de les sessions plenàries”. El portaveu del PSC –Robert Benaiges– va referir-se a que, des d’ençà del tancament de la Ràdio i Televisió de Cambrils, “hem constatat una minva en la qualitat i la quantitat de la informació municipal, especialment pel que fa al màxim òrgan de representació del debat polític com és el ple; ens preocupa que aquesta situació de desinformació/mala informació pugui generar confusió a la ciutadania (…) apostem per l’open government i la introducció d’elements de transparència”. Amb aquestes consideracions, el PSC va demanar el canvi d’horari de la celebració dels plens, passant de l’horari matinal a l’horari vespertí (20 hores) per a una major afluència d’espectadors al ple i també la utilització de noves tecnologies en la difusió dels plens, mitjançant la difusió via streaming o l’enregistrament videogràfic i posterior “pujada” als servidors municipals o portals de videodifusió de les sessions plenàries.
Sobre aquesta moció, el portaveu del NMC –Oliver Klein– va recordar-li a Benaiges que quan els plens es feien a les 20 hores hi assistia menys gent que la que hi acudeix actualment. No obstant, va plantejar un possible canvi d’horari i va mostrar-se conforme a ser el “màxim” de transparents i difondre el ple a través de diferents mecanismes.
Per la seva part, l’alcaldessa va dir que el govern va prendre la decisió de canviar l’horari dels plens a l’inici del mandat i que consideren que és la millor opció. Quant a la difusió de la informació, Dalmau va recordar que s’està treballant en un nou disseny de la pàgina web municipal que permetrà difondre les sessions via streaming.
En la seva rèplica, Benaiges va criticar que fa molt de temps que diuen que estan treballant en la nova pàgina web i ja estem a la meitat del mandat. “Es van tancar els serveis informatius públics i la població només coneix la versió d’un costat. La gent té dret i ho reclama. Passarà el mandat i no es resoldrà el tema. Volem que la informació que arriba al ciutadà sigui vàlida”. Aquesta moció va rebre els vots en contra de l’equip de govern i els vots a favor del PSC i del NMC.

Comenta aquest article