Informació general

Una xerrada organitzada per l'Ateneu Roig aborda la realitat social i política dels països de la banya d'Àfrica

Per Berta Ruiz

Un moment de la xerrada organitzada, ahir al vespre al centre Les Basses, a càrrec de Jonatan Jové amb la presentació d'Antoni Manyanós de l'Ateneu Roig

L’Ateneu Roig va organitzar, ahir a la tarda al centre Les Basses, una xerrada que va abordar la realitat del continent africà i, més concretament, dels països que conformen la banya d’Àfrica. La conferència va anar a càrrec de l’historiador i antropòleg Jonatan Jové qui va reflexionar sobre les causes i les conseqüències de la pobresa i de la violència en aquests països.

Segons va explicar a Revista Cambrils Diari Digital, “des dels anys 80, parlar del tema de la fam en aquests països és una qüestió molt recorrent que ha sortit a les pantalles de televisió i que ha permès fer pública una determinació imatge d’Àfrica associada a la pobresa, a la fam, que no deixa de ser certa però és molt tergiversada”. Durant la seva intervenció, Jové va centrar-se en tres casos concrets: els casos d’Etiòpia, Sudan i Somàlia. “La idea és que si ve és cert que hi qüestions de caràcter natural i ecològic com sequeres o epidèmies, també hi ha una sèrie de causes humanes, polítiques, històriques, enfrontaments bèl·lics i socials que compliquen, allarguen,  perpetuen i dificulten la solució i, en molts casos fan impossible la intervenció d’un sistema d’ajut internacional que veritablement funcioni com un sistema d’assegurança. Potser s’hauria de demanar un canvi de paradigma del que hauria de ser l’ajut internacional”.

Comenta aquest article